Spring naar bijdragen

Recensie

 • artikelen
  23
 • opmerkingen
  0
 • weergaven
  865

Auteurs van dit blog

Voer dit blog

Berichten in deze blog

hans knot

Het was in 2014 dat deel 1 van de triology ‘Life and Death of a Pirate’ uitkwam en ruim drie jaar later liggen alle drie delen, samengebonden in een prachtig boek op de tafel om te worden gerecenseerd. Een boek over het persoonlijke leven van Reginald Calvert en zijn familie, het leven in de muziekindustrie en niet te vergeten zijn betrokkenheid binnen de zeezenderwereld in de eerste helft van de jaren zestig van de vorige eeuw. Susan Moore is de dochter van Reginald en Dorothy Calvert en heeft de triologie als een roman geschreven met daarin vooral het ware en tevens trieste verhaal. Reginald was een persoon die tal van beroepen heeft gehad, van snoepverkoper, radio en televisiemonteur, het runnen van ballroomdances, managen van vele popgroepen en het runnen van een radiostation tot het moment hij slachtoffer van concurentie werd.

 

Vaak was Reginald in zijn manier van werken snel verveeld en pakte hij weer iets nieuws aan waarna zijn vrouw de brokken mocht ruimen. Susan gaat dan ook in het boek niets uit de weg. Ze verhaalt over de toch wel dominante houding van een man die eigenlijk zijn vrouw geen ruimte gaf. Als voorbeeld noem ik het gegeven dat Dorothy het beste voor het gezin voorhad en graag een betere woning wenste. Er viel niet over te praten. In zijn getrouwde jaren blijkt Reginald diverse verhoudingen te hebben gehad die hij heel goed kon afschermen totdat hij na een verhouding van ruim 3 jaren met de door hem begeleidde zangeres Carol met de billen bloot diende te gaan daar hij het niet langer verzwijgen kon tegenover zijn vrouw Dorothy. Het betekende een gescheiden leven gedurende een aantal weken maar hij werd weer in genade aangenomen.

 

Calvert kocht een enorm groot huis ‘Cliffton Hall’ deels voor de familie en deels de jongens van zijn band onder te kunnen brengen en niet veel later hoorden ze dat het oude huis geheel was afgebrand inclusief de ruimte was Dorothy haar eigen bedrijf runde. Ze ging zich intensiever bemoeien met de management en meer rond de groepen van Reginald.

 

Deel 1 van het boek gaat verder voornamelijk over de tijd dat Reginald en Dorothy zich vooral bezig hielden met het managen van de diverse beatgroepen en het organiseren van ballroomdances op diverse locatie in een deel van zuid- en midden Engeland. Uiteraard met veel leuke herinneringen, problemen met leden van de groepen, uit de hand lopend vuurwerk en pogingen tot het maken van hits. Niet te vergeten dat Reginald er in slaagde zijn groepen ook deels onder te brengen met contracten in Duitsland en hij nieuwe groepen contracteerde die later grote naam en faam zouden maken, zoals Screaming Lord Sutch, The Fortunes en Pinkerton’s Assorted Colours. Dit alles op een heerlijke en soepellopende manier beschreven over de periode die liep tot en met 1963. Uiteraard komt de oprichting, samen met Terry King, van King’s Agency – gevestigd in 7 Denmark Street – aan bod.

 

Laten we eens kijken wat er in deel 2 van het boek zoal valt te beleven. Bijvoorbeeld werd op 21 maart, de dag voor Pasen, in Loughborough een eigen club geopend in een voormalige bioscoop en het leek erop dat de financiële situatie van de Calvert’s de goede kant op kon gaan. Bovendien werd een nummer, van The Fortunes, plotseling intensief gedraaid op een nieuwe radiostation, Radio Caroline. Reginald die er altijd van had gedroomd een eigen radiostation te kunnen beginnen, werd diverse malen door Dorothy gewaarschuwd dat ze daarvoor geen geld hadden, maar Reginald ging, als zo vaak, zijn eigen gang om zijn vrouw en zakelijk partner later de puinhoop te laten opruimen. Hij had daarbij een maatje gevonden in een van zijn artiesten, David Sutch, waarmee hij vele uren sprak over het onderwerp ‘Pirate Radio’  en ondanks de waarschuwingen van Dorothy zijn eigen wil doorzette en een stunt samen met David Sutch bedacht dat leidde tot veel publiciteit en bovendien een radiostation met vooral veel muziek van David Sutch en zijn begeleidingsgroep The Savages.

 

Wat volgt waren twee boottochten vanuit South end on Sea, waarbij Reginald ondermeer op de eerste tocht, zeer tegen de zin van Dorothy, beide dochters meenam die behoorlijk zeeziek enkele uren later terugkwamen. Niet veel later zou Reginald andermaal de zee op gaan voor inspectie van Knock John Towers en Shivering Sands, de Maunsel Towers die in opdracht van de overheid in de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd en geplaatst. Een ideaal onderkomen voor een radiostation. Een derde boottocht, vanuit het centrum van London via de Theems naar internationale wateren was met de MV Cornucopia om het toekomstige radiostation Radio Sutch te promoten.

 

Vanaf dat moment, op pagina 182 van het uitermate interessante en zeer goed leesbare boek ‘Life and death of a pirate’ van Susan K. Moore begint het radioavontuur van Reginald Calvert dat uiteindelijk zijn dood zou betekenen. In de daarop volgende hoofdstukken wordt je door de geschiedenis van Radio Sutch en Radio City en nog eens 300 pagina’s heengetrokken en leest het verhaal alsof het gisteren allemaal gebeurd is. Zondermeer is dit boek de moeite van het aanschaffen waard en is in mijn gedachte het beste boek dat sinds jaren op het gebied van de geschiedenis van de zeezenders is gepubliceerd.

 

5a2eecdd36c9f_lifeanddeath.jpg.cc2af57fdb5ea3f3a797edd4379997a9.jpgLife and Death of a Pirate

Auteur: Susan K. Moore

474 pagina’s; rijkelijk geïllustreerd

Hard gebonden

ISBN 978-0-9515116-6-4

Fillongley Publications CV7 8PB

http://www.susan-moore.co.uk/books-by-s-k-moore.php

https://www.amazon.co.uk/LIFE-DEATH-PIRATE-S-Moore/dp/0951511661/ref=sr_1_12?s=books&ie=UTF8&qid=1513023116&sr=1-12&refinements=p_27%3AK.+Moore

 

 

 

 

 

Hans Knot, december 2017.

 

 

 

 

hans knot

Recentelijk zat ik in de avonduren, het dient zo rond 7 uur te zijn geweest, in de auto en werd mij, via de verkeersinformatie op Sky Radio, verteld dat er nog 25 files waren te melden met in totaal een behoorlijk aantal kilometers dat ver boven de 200 uit ging. We reden op een industrieterrein aan de rand van de stad Groningen, waar het verkeer ook regelmatig vast zit als gevolg van het totaal ombouwen van de ringwegen die de meest noordelijke stad van Nederland dient te bevrijden van een groot aantal stoplichten en bovendien een verdere doorstroming van het verkeer, zonder al te veel filevorming, dient te bevorderen.

 

In gedachten zat ik opeens in de jaren zestig van de vorige eeuw, ja meer dan een halve eeuw geleden. We spraken nog deels over Rijkswegen en autowegen want snelwegen was hier en daar slechts een nieuw goedje te noemen. Maar ook toen was er al sprake van filevorming want de foto’s die destijds in de kranten en tijdschriften verschenen, voorstellend de volle rijkswegen, staan me nog goed bij.

En de geschiedenis van de files gaat nog veel verder. Recentelijk is er een handig boekwerkje verschenen van de hand van Rob Wilson, die ons vorig jaar met de de roman ‘De mediamaker’ verraste. Wilson, gelouterd als televisie- en radioman, heeft dus duidelijk ook iets van de files via radio in de loop der decennia meegekregen en neemt ons in zijn nieuw boek: ‘De geschiedenis van de file….maar wordt de file ooit geschiedenis?’ mee naar tal van historische feiten.

 

Direct schudt hij de lezer wakker wanneer hij meldt dat voordat maar een ‘voiture’ op de weg was er in het verre Amerika al vaak sprake was van filevorming middels de meer dan 100.000 trekpaarden, die werden ingezet om de bevolking van New York te bevoorraden. Zo maar een van de vele weetjes die er voorbij komen. Weet je bijvoorbeeld dat de eerste verkeersopstopping, zoals een file ook wel werd genoemd, ontstond in Nederland in het jaar 1955 bij het verkeersplein Oudenrijn in Utrecht en dat de eerste radiostudio voor het brengen van informatie over het weer en later de verkeersfiles in 1964 bij de ANWB al werd ingericht?

 

De ouderen onder de lezer herinneren zich natuurlijk het regelmatig schakelen naar de politieverkeerscentrale in Driebergen, van waaruit deskundigen ons via de publieke radio informeerden over de situatie op de wegen. Wilson besteedt een apart hoofdstuk aan het ontstaan van de autosnelwegen en vertelt waarom de eerste geregistreerde file ooit is ontstaan. Natuurlijk komen de speciale Porches als ook de Cesna’s voorbij in het verhaal, om een indruk te kunnen krijgen over de situatie op Rijkswegen.

 

Via vraaggesprekken met ondermeer Rob van Rees – wie herkent de naam niet – wordt dieper ingegaan op de verkeersinformatie die er via de omroepen werd gebracht en hoe er door sommige omroepmedewerkers werd gesjoemeld met te brengen informatie. De nodige grappen en grollen worden niet overgeslagen terwijl er in het boek ook ruimte is voor de verkeersdeskundigen inzake fileproblematiek.

 

Wie herinnert zich nog de tijd van de vele telefoonnummers waar achter een bepaalde service zat? Zo kon je een nummer draaien waar je voor 50 cent steeds op de hoogte werd gehouden van alle beschikbare verkeersinformatie. Het boek: ‘De geschiedenis van de file….maar wordt de file ooit geschiedenis?’ zit vol met leuke wetenswaardigheden en is dermate goed samengesteld dat het heel moeilijk is het snel even weg te leggen. Zondermeer een pakkend verhaal voorzien van talloze nuttige en leuke illustraties. Ook wordt de lezer geattendeerd op handige internetsites en historisch beeldmateriaal, terwijl de geschiedenis van het rekeningrijden ook voorbij komt.

 

Zeker dient ook te worden vermeld dat Wilson nog eens terug haalt dat er ooit een ‘Grote Anti-File Boek’ door ontevreden Nederlanders werd samengesteld en aangeboden aan de toenmalige minister voor Verkeer en Waterstaat, Neelie Smit-Kroes. Prachtige voorbeelden uit dat boek nam de auteur mee in zijn publicatie. Ook het hoofstuk over het eventueel geschiedenis worden van de file is zondermeer de moeite van het lezen waard.

 

Ik raad je aan het snel aan te schaffen en minder ergernis te krijgen als je weer eens in de vele kilometers file staat.

 

file.jpg.27e9643948dae357959dab5812142fbe.jpgWilson, Rob

De geschiedenis van de file….maar wordt de file ooit geschiedenis?

 

96 pagina’s rijkelijk geïllustreerd

Uitgeverij B for Books B.V., Maartensdijk 2017

ISBN: 9789461550354

 

Prijs 16,95

www.b4books.nl

 

 

 

 

Hans Knot, 28 november 2017

hans knot

Boem, en het lag plotseling en onverwacht op de deurmat; een nieuwe publicatie van de hand van Ing. Klawitter en Ing. Siebel en een team van medewerkers die ons ditmaal onder de titel Radio Guide 2018/19 een kleurklank aan radioinformatie voorschotelen als het gaat om het radiobeleven van over onze oosterlijke grens: Duitsland.

 

En niet dat het alleen voorbestemd is als publicatie voor de Duitse luisteraars maar zeker ook voor de fervente radioluisteraars in de aangrenzende buurlanden als Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Radio verzorgd via FM, DAB en kabelnetwerken worden  uitgebreid belicht, evenals de vorm van radiomaken die via satelliet en internet wordt verspreid. Uiteraard zijn er de opsommingen van diverse frequentielijsten worden de diverse radio-organisaties uitgebreid in de spotlight gezet, waarbij het dikke, maar toch goed hanteerbare, boekwerkje een aanvang neemt met het belichten van de zogenaamde publieke omroeporganisaties die tot in detail worden belicht.

 

Dan doel ik op bijvoorbeeld de ARD, de ZDF, de Deutschlandfunk, de Mitteldeutscher Rundfunk, de WDR en soortelijke organisaties. In deze editie van Radio Guide 2018/2019 ook ruimte voor een overzicht van de private radiostations in diverse deelstaten of grote steden actief zijn. Naast de standaard, in deze publicatie terugkerende rubrieken, is er ook ruimte voor verhalen.

 

Zo is er een interessante spotlight gericht op Sabine Töpperwien, die al meer dan dertig jaar met vreugde de verslaggeving van voetbalwedstrijden vanuit stadions als die van Dordmund, Schalke ’04, Leverkussen en meer via de radio brengt. Wat voor Nederland Han Hollander voor de radio betekend heeft als eerste verslaggever van voetbal via de radio was zondermeer Bernhard Ernst voor de Duitse radio van grote betekenis. Ernst, die zijn loopbaan in 1920 als sportjournalist begon. Daarnaast studeerde hij ook nog en zou in 1922 promoveren op het thema ‘sportjournalistiek en sportverslaggeving specifiek gericht en bericht inzake West Duitsland’.

Aan hem wordt in Radio Guide ondermeer ook een apart hoofdstuk gepubliceerd. Ter illustratie is een aantal echt historische foto’s geplaatst terwijl er in de stad Münster zelfs een straat naar hem werd vernoemd. Han Hollander kreeg een gedenkplaat in zijn geboorteplaats Deventer.

 

De hoofdmoot is de duik die de samenstellers hebben genomen in de radioscene in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, terwijl ook genoeg andere artikelen voorbij komen over de radio-organisaties die elders hun activiteiten verspreiden. Hoewel slechts op 1 1/3 pagina, aangezien er simpelweg veel minder te vermelden is dan in het verleden, wordt ook de broodnodige informatie verstrekt omtrent de nog enkele activiteiten die via AFN (American Forces Network) in Duitsland worden gedaan via de radio, hoewel het aantal uren dat de regionale uitzendingen worden verzorgd steeds spaarzamer worden.

 

In het kort wordt ook stil gestaan bij radio vanuit de omringende landen, zoals eerder genoemd maar ook Denemarken, Liechstenstein, Polen en Tsjechië horen zeker vermeld te worden waarbij er een apart artikel is terug te vinden  over Radio L uit Liechtenstein, het land dat nooit een open zee had maar toch een marineonderdeel in het leven riep zodat Capital Radio onder Liechtensteinse vlag in internationale wateren actief kon zijn. Misschien een interessant historisch onderwerp om in een volgende editie te publiceren.

 

Al met al de moeite waard om dit jaar je eigen editie van Radio Guide te bestellen via www.vth.de

 

5a10a8d4f19f6_radioguide.thumb.JPG.3af4276df4f540073f81963c056480b5.JPGRadio Guide

Alles über Rundfunksender und Radiohören in Deutschland. Ausgabe 2018/19

 

Chefredactie: Ing. Gerd Klawitter en Ing. Wolf Siebel

Lektor: Jens Klawitter.

448 pagina’s geillustreerd

ISBN 978-3-88180-897-2

Siebel Verlag, vth Baden Baden, 2017.

Prijs: Euro 24,90.

 

 

 

 

 

Hans Knot, 18 november 2017

de redactie

Vraag een willekeurige Nederlander van boven de vijfenvijftig jaar naar welk radiostation zij/hij luisterde in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw dan zal Radio Veronica vaak worden genoemd. Het gaat dan om het radiostation dat als zogenaamde zeezender tussen april 1960 en 31 augustus 1974 in de ether is geweest. Een radiostation dat vele moeilijke maar ook mooie periodes heeft beleefd en derhalve zich heeft genesteld in een stuk cultuurgeschiedenis die niet meer is uit te stuffen. 


Dit betekent dat de medewerkers van het station destijds iets hebben neergezet dat moeilijk is te overtreffen door hun opvolgers of toenmalige concurrenten. Het is als eb en vloed doet met de golven van de zee, zo komt de geschiedenis van Radio Veronica in periodes weer op een felle maar wellustige manier tot ons. Was het bijvoorbeeld in 1994 de dubbelcd met het Grote Bull Verweij interview dat veel aandacht trok in de kranten en ook op radio en televisie, in 2007 was er andermaal optimale publiciteit nadat Auke Kok zijn boek over de geschiedenis van dit Radio Veronica openbaarde.


Hans-Becker.jpg.b93b994309829fc5dcef711ed4cdd94f.jpgWe zijn nu 10 jaar verder en andermaal is er, ondanks dat we inmiddels 43 jaar na de closedown van Radio Veronica als zeezender zijn, een prachtige publicatie verschenen. Samensteller is de in 1947 geboren Hans Becker die in de periode 1970 tot en met 1974 nooit vergat zijn fototoestel mee te nemen als hij weer een bezoekje bracht aan het Veronicagebouw aan de Utrechtseweg in Hilversum. 


Hans was een van de weinige kenners van de zogenaamde West Coast Pop, dat zeer succesvol was in de late jaren zestig en begin jaren zeventig van de vorige eeuw. Hij werd genodigd door Lex Harding om mee te werken aan een special rond Buffalo Springfield en Crosby Stills Nash and Young. Van het een kwam het ander want vervolgens vroeg Lex hem mee te gaan werken aan het Popjournaal, een onderdeel van de Lexjo.


Hij klikte en klikte en telkens als hij dacht iets van belang te kunnen vastleggen gebeurde het. Er werd een foto gemaakt waarbij dient te worden gemeld dat hij het liefst in zwart-wit fotografeerde. Duizenden foto’s werden er op die manier gemaakt, waarvan een aantal verscheen in het door Radio Veronica uitgegeven blad ‘192’, dat later werd herdoopt tot het Veronicablad.


Decennia later is er nu het prachtige fotoboek ‘Radio Veronica Memories. Hoe de wal het schip keerde. Beelden uit de turbulente jaren 1970-1974’. Gelukkig heeft de samensteller Hans Becker een eerdere gedachte, zijn hele collectie foto’s gemaakt bij Radio Veronica bij grof vuil te zetten, verbannen en kan nu iedereen die destijds aanhanger was van het station niet alleen een stuk cultuurgeschiedenis in beeld en verhaal tot zich nemen maar ook waarnemen wat voor een warme familieband er binnen de enige echte Radio Veronica in die jaren ontstond.


Eerder was er al de mogelijkheid tijdens een Veronica reunië, op een tentoonstelling in het Rock Art Museum Hoek van Holland in 2009 en sinds vorig jaar in het zeezendermuseum in Nijkerk, een deel van het fantastische fotowerk van Hans Becker te zien. Edoch via deze publicatie van Aldus Book Compagnie uit Almere kan er voor vele anderen een wereld in beeld opengaan. Of het nu de deejays of technici van het station waren, de techniek tot in detail, of het boordgebeuren, alles komt aan bod in deze publicatie.


Becker is kwiek genoeg geweest om bij tal van andere activiteiten aanwezig te zijn. Wie herinnert zich nog de stranding van de Norderney, het zendschip van Veronica, op het strand van Scheveningen, begin april 1973? Het wordt uitgebreid in beeld gebracht evenals de demonstratie in Den Haag, een tweetal weken later toen we allemaal het motto ’18 april we kunnen het toch proberen?’ in gedachten en gedrag hadden. 


Maar het scherpe oog bracht ook fotografische resultaten van het CBS Festival dat vele, voornamelijk Amerikaanse artiesten. in samenwerking met Radio Veronica, naar Scheveningen bracht. De Veronica Flight Inn naar New York is vastgelegd en tal van andere gebeurtenissen. Bij het zien van al deze mooie herinneringen kan ik niet anders zeggen dan elke 55 plusser aan te raden snel naar de boekhandel te gaan om haar/zijn exemplaar tot zich te nemen en vooral ook de kinderen en kleinkinderen te laten zien en te vertellen over de tijd dat radio nog echte radio was. 

 

59feae7a5d1b7_hansbeckerRadio-Veronica-omslag-voor-LR.thumb.jpg.9f816f3f942230661fffefa250d10b3c.jpgRadio Veronica Memories - Hoe de wal het schip keerde. 
Beelden uit de turbulente jaren 1970-1974

 

Samensteller: Hans Becker
Vormgeving: Edwin Noordanus
Uitgeverij: Aldus Boek Compagnie Almere
Paperback 136 blz.
210 x 297 mm
ISBN 978 94 92819 01 7
€ 24,99 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hans Knot, 5 november 2017

hans knot

Zo eens per jaar brengt een fietstochtje ons naar mijn oude Lagere School gelegen aan de Tuinbouwdwarsstraat in Groningen. Het is dan of je automatisch teruggetrokken wordt in de tijd, hoewel het al meer dan 56 jaar geleden is dat ik voor het laatst de klaslokalen van de Ludgerdusschool als leerling betrad. Steevast komen er dan allerlei herinneringen naar boven aan die toch prachtige tijden dat je kennis maakte met veel leerlingen en onderwijzend personeel terwijl van kennismaken zes jaren lang sprake was. Het zijn zowel allerlei dingen die je leerde tijdens de lagere school tijd, die naar boven komen, terwijl ook de incidenten van destijds niet zijn vergeten.

 

Al langer was mij bekend dat ik zeker niet de enige ben met een groot verlangen naar de herinneringen uit de jeugd. Wim Daniëls, ondermeer bekend van het samenstellen van diverse Van Dale woordenboeken, is de auteur van een prachtig boekwerk waarbij hij in de geschiedenis van de Lagere School is gedoken en daarbij in hoofdstukken onderwerpen aanhaalt die typerend zijn voor hen die deze vorm van onderwijs hebben gevolgd. Zo wordt aangehaald dat wanneer je na een bepaalde datum, te weten 1 oktober, was geboren je toch dat volgende schooljaar maar even op de kleuterschool diende te blijven waardoor je een zogenaamde late leerling werd. Met uiteraard alle gevolgen van dien.

 

De auteur komt in het boek niet alleen met een goede uitleg van diverse onderwerpen en zijn eigen ervaringen en herinneringen uit de tijd dat hij naar de Lagere School in Aarle Rixtel ging, maar laat ook veel anderen aan het woord. Via ondermeer zijn Facebook pagina is hij aan diverse reacties gekomen, die in ‘De Lagere School’ zijn verwerkt.

 

Uiteraard was de Lagere School er een van grote klassen, voor de meer ouderen zelfs een tijd dat op de zaterdag nog enige lesuren dienden te worden gevolgd. In het boek zijn opvallend veel reacties te lezen van oud-leerlingen die het katholieke onderwijs, al dan niet met nonnen, hebben gevolgd. Dan komt het automatisch terecht op het onderwerp of ze al dan niet gescheiden onderwijs van elkaar hebben genoten. Op het schoolplein gelegen bij de Ludgerdusschool was een grote witte streep geverfd en oh wee als je over de streep ging tijdens het speelkwartier. Reden was dat het andere deel van het plein bestemd was voor de meisjes, die in dat deel van het gebouw op de Mariaschool zaten. Zij hadden het voorrecht enkele minuten eerder van school vrij te zijn, zodat ze niet zouden oplopen met de jongens.

 

Allerlei leuke en minder leuke facetten van het lagere onderwijs worden belicht van de regelmatige rapporten, inclusief ‘Gedrag’, ‘Vlijt’ en ‘Netheid’, via het niet links mogen schrijven waardoor vele leeftijdsgenoten nog immer met de frustratie zitten van een slecht handschrift te hebben. Ik rook in gedachten alweer – bij het lezen – het wekelijkse bijvullen van de inktpotjes, waarvan elke bank op onze school er een had, waarbij je een schuif op het einde van de lessen over het potje kon doen. Moeders was regelmatig van oude lapjes voor al haar kinderen een nieuwe inktlap aan het maken, want er werd wat afgeknoeid. Zelf ben ik een keer, in de zesde klas, hard afgestraft door de betreffende onderwijzer omdat ik in een inktpotje blies. Het toeval wilde dat ik, wegens mijn slechte ogen, op de voorste bank in de middelste rij zat. Juist ja, precies tegen de werktafel van de onderwijzer.

 

Uiteraard wordt ook het probleem van de kinderen, die niet mee konden komen, behandeld als ook het in sommige gevallen bewust voortrekken van de rijkelui’s kinderen. De auteur brengt ook de nodige informatie over hoe onderwijssystemen in de loop van de vorige eeuw zijn geïntroduceerd. Zoals bijvoorbeeld het LOM-Onderwijs dat al tijdens de Tweede Wereldoorlog op zeer kleine schaal in Amsterdam door Wilhelmina Bladergroen werd geïntroduceerd, maar toen die naam nog niet droeg.

 

Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan het geestelijk leven, het eventuele kerkbezoek en het ontvangen van de Eerste Communie – ja nog op de tong door meneer pastoor – en de Heilige Communie. Je ziet je dan zelf opeens in je eerste blazer de kerk met gevouwen handen binnenlopen. Alle aandacht was er voor jou en de andere klasgenoten. In het boek worden ook de vormen van straf, die in die tijd waren toegestaan,  genoemd evenals dat de schoolarts en de schooltandarts worden beschreven. Zeker weten dat er genoeg lezers van deze recensie bij het terugdenken aan deze twee onderwerpen een niet al te beste herinnering krijgen. Ik raad U allen aan dit prachtige boekwerk aan te schaffen, het is een tocht naar een verleden die meer dan de moeite waard is en bovendien is het ook rijkelijk geïllustreerd met foto’s uit die tijd.

 

Hans Knot

 

lagereschool(1).jpg.60edc1a6ee4ce9210b6f2e7cb640fa71.jpg

 • Titel: De Lagere School, toen bijna alles nog heel anders was
 • 243 pagina’s, geïllustreerd
 • Auteur: Wim Daniëls
 • Uitgever: Amsterdam, Prometheus, 2017
 • ISBN: 97890 446 3450 1

 

 

de redactie

595a836474cd2_Demediamaker.thumb.jpg.39b2ad82aa862cf949abbda65869d775.jpgIk diende even flink over een streep te worden getrokken om andermaal een boek te gaan recenseren dat te maken heeft met het door vele leeftijdsgenoten geliefde zeezender verleden. Vorig jaar was daar plotseling, nadat het in 2008 al was aangekondigd: ‘De Veronica Tapes: meer dan de waarheid’, een boek geschreven door oud Veronica medewerker Will Luikinga, dat volgens hem volgens de waarheid was geschreven. De vuiligheid en vunzigheid dropen eraf en halverwege het boek heb ik het in de prullenmand gegooid omdat ik niet langer de tijd wenste te besteden aan het lezen van een dergelijk boek, die volgens mij alleen tot doel kan hebben gehad enkele voormalige collega’s even flink te schoffelen.


En ik was niet de enige die teleurgesteld was in de toen kersverse auteur van een boek, die in vervlogen tijden best aardige stukjes ons had toevertrouwd in het al weer 45 jaar geleden voor het eerst uitgegeven ‘192’, de voorganger van het huidige Veronicablad.


Dat andere, nieuwe boek waar ik op doel is deze maand uitgekomen met als titel: ‘De mediamaker’, een roman geschreven door Rob Wilson. Ten tijde van der invoering van de anti-zeezenderwet was de auteur net 18 jaar en bekeek hij alle gebeurtenissen destijds rond stations als Radio Veronica en Radio Noordzee (RNI) van de zijkant, hoewel hij graag een loopbaan via de zeezenders had gemaakt. Die loopbaan liep echter via de omroepen in Hilversum bij RTV Utrecht waar hij ondermeer Marc van Amstel regelmatig tegenkwam en nog meer verhalen hoorde over wat er zoal rond de zeezenders gebeurde dan hij elders al aan verhalen had opgedaan. Inspiratie dus genoeg voor het schrijven van een uitstekend boek.


In ‘de mediamaker’ zijn ondermeer hoofdrollen weggelegd voor advocaat Pieter van Geel en Monique Kleijn directrice van Radio Poseidon. De laatste wordt in gevangenschap wegens een aanslag op het gebouw van concurrent Radio 186 – het hoofdkantoor in Noorwegen werd flink beschadigd – geïnformeerd door Van Geel over eventuele hiaten in de anti-zeezenderwet en beiden gaan onder voorwaarden met elkaar in zee om de Nederlandse staat aan te pakken in een fantastisch heerlijk geschreven verhaal waarin allerlei andere personen ook de revue passeren. Let wel het verhaal in de roman begint in januari 1974.


Men besluit te kijken of er een rechtszaak tegen de Nederlandse staat kan worden aangespannen wegens hiaten in de wetgeving. Poseidon was ver voor het Verdrag van Straatsburg begonnen met haar uitzendingen en dit station verbieden zou een inbreuk op de vrije meningsuiting betekenen. Voor diegene die deze tijden van weleer hebben gevolgd zal het boek een feest van herkenning zijn waarbij heerlijk gespeeld is met namen van oud medewerkers en andere betrokkenen. Wees eerlijk is minister Splinter te vergelijken met minister Harry van Doorn en wat te denken van Jimmy Elder die eenzelfde rol speelt in het boek als Rob Out destijds, daarbij buitenechtelijke verhoudingen niet te vergeten.


Maar ook advocaat Pieter en directrice Monique overschrijden grenzen tijdens een detentievrij weekend van haar. Geadviseerd en besloten wordt de banden met Radio 186 (was het niet de 186 meter waar RNI voor het eerst haar programma’s vanaf verzorgde?) aangetrokken en wordt een gezamenlijke actie in augustus 1974 op touw gezet onder het motto: ‘Augustus een maand lang hart voor Nederland’. Jimmy Elder heeft ondertussen andere problemen als een eerste aanvraag voor officiële zendtijd binnen het publieke bestel wordt verworpen.


Het totale team van Radio Poseidon wordt op de hoogte gesteld over de loophole in de wetgeving en over het besluit na de officiële datum van indiensttreding van de anti-zeezenderwet toch door te gaan met uitzendingen via een heerlijke constructie.


Wat erna de 31ste augustus gebeurt – en dat is heel veel en afwijkend wat destijds met Radio Veronica en RNI is gedaan – kunt u achterhalen door snel naar de boekhandel te gaan of op andere wijze dit prachtig smeuïg geschreven boek ‘De Mediamaker’ aan te schaffen, een must om te lezen en een prachtige aanvulling voor de collectie boeken over de zeezenderperiode.


Titel: De Mediamaker
Auteur: Wilson, Rob
Uitgeverij: Uitgeverij B for Books, Maartensdijk
ISBN 9789461550385
Pagina's: 224
224 pagina’s
Literaire roman, novelle
Prijs: Euro 17,95

de redactie

595a92d0e3d9e_OnderstebovenJouwNederlandindejaren60.jpg.45fb17291b214849e94728fb90095838.jpgMet vreugde kijk ik uit naar de nieuwe NTR/VPRO-geschiedenisserie die zal gaan over de roerige jaren zestig. Ik ben de bezitter van een groot aantal boeken dat betrekking heeft op de rijke geschiedenis van de jaren zestig van de vorige eeuw, waarbij deze boeken altijd weer een bron vormen voor mijn deel betreffende de geschiedschrijving van dit decennium; zo belangrijk voor de toenmalige jeugd, vaak ook deels de babyboomers genoemd.


Velen van deze groep zijn alleen maar aan het vooruitkijken geweest en hebben die roerige tijd achter zich gelaten. Het waren de jaren waarin eigenlijk, en dat geeft de titel van het boek aan, het leventje van de toenmalige jeugd geheel ondersteboven kwam te staan. De wereld brak voor ze open, er was financieel gezien veel meer mogelijk, men verzette zich tegen de overheid, de ouders, de kerk, de publieke omroepen en vertoonde tevens grensoverschrijdend gedrag.


Het rijke geïllustreerde boekwerk, dat prachtig is uitgegeven en goed in de hand ligt, zou juist op de leestafel van elke voormalige jongere uit de jaren zestig dienen te liggen om vooral vaak te worden opgepakt om door te bladeren, te lezen, te kijken en de hersenen aan het werk te zetten om de eigen herinneringen, die al zo vele jaren zijn weggestopt, naar voren te laten komen voor herbeleving.


Zelf heb ik wel eens de neiging tegen de kinderen te zeggen een lijstje te maken van zaken die tijdens hun jonge leven zoal zijn veranderd, maar als we het over de veranderingen hebben dan is het vooral in de jaren zestig raak geweest. De wereld kwam geheel op de kop te staan, er was veel meer te beleven, de inkomens stegen snel, nieuwe producten kwamen op de markt, de huisdeur kon gemakkelijker worden geopend om een brede blik in het leven te nemen, maar er was ook veel onrust en opstand. Allemaal facetten die bij die jaren zestig thuis hoorden en dan heb ik slechts een aantal voorbeelden genoemd.


Maar ook voor de ouders van deze babyboomers werd de wereld wijder en kreeg men meer mogelijkheden tot ontwikkeling. De samenstellers van ‘Ondersteboven’ hebben een zo aantrekkelijk boek gemaakt dat het heel moeilijk maakt deze op de leestafel te laten liggen. Mijn eerste impressie, nadat ik het recensie-exemplaar had ontvangen was: ‘Wauw, men heeft ondermeer duidelijk inspiratie opgedaan bij diverse uitgaven uit de jaren zestig, waaronder Hitweek’. Het is sprankelend en zoals men al stelt is het een boek om terug te rijden, voor terug te zweven, terug te wippen, waarbij tal van mensen aan het woord komt om hun beleven van de jaren zestig in tal van thema’s te vertellen.


Of het nu een spannende toekomst voor de huisvrouw was, een opstandige priester, een overvloed aan ‘schijven’, de hippies, de studentprotesten, buitenshuis werken, de overdaad aan sigarettenreclames, het aanbod aan tijdschriften, de groenbeleving, de haardracht, de auto’s van die tijd, kamperen, radio- en televisiebeleving; het komt er allemaal in voor. Mijn advies is snel naar de ouderwetse boekwinkel te gaan en daar het boek te gaan kopen, immers ook dat is een beleving op zichzelf.


Naast de uitgave van dit mooie boek: ’Ondersteboven’ is er dus de televisieserie die op 19 maart van start gaat en een samenwerking is tussen NRT en de VPRO. Kees van Kooten is de beschouwer in de serie en heeft ook een prachtig voorwoord in het boek geschreven. Op acht achtereenvolgende zaterdagen wordt het programma uitgezonden om 20:30 uur op de NPO 2.


Titel: Ondersteboven
Subtitel: Jouw Nederland in de jaren 60
Auteur: Petra Broers, Rebecca Wilson en Suzanne Hertogs
Uitgever: Walburg Pers, Zutphen
ISBN: 9789462491021
Pagina’s: 130
Illustraties: Rijkelijk gekleurd
Prijs: 19,95 Euro


Hans Knot, 13 maart 2016

de redactie

595a922fe60d6_Wasichnochzusagenhtte.VeertigjaarNOSMetHetOogOpMorgen.jpg.05a8b460f368359fc2982bb144d723ef.jpgAls regelmatig luisteraar van de radio en opgevoed met de gedachte altijd ook goed de kranten te lezen, werd in 1976 mijn aandacht getrokken door een bericht dat er een gezamenlijk programma op de radio zou komen dat het laatste uur tot middernacht en voor het dagelijkse Wilhelmus zou worden uitgezonden. Nieuws en actualiteiten met studiogasten en rustige muziek in een programma dat afwisselend zou worden gepresenteerd door vertegenwoordigers van de toenmalige belangrijke omroepen. Late avond radioluisteren naar een programma vanuit Hilversum was voor mij tot op dat moment alleen weggelegd voor het KRO sportprogramma ‘Goal’, met ondermeer Theo Koomen en Felix Meurders. De Blaupunkt portable kreeg vrijwel vanaf de start van Met Het Oog Op Morgen een vaste plek op de slaapkamer.


Een deel van de presentatoren van het programma heeft zichzelf aangeboden, anderen zijn op uitnodiging gevraagd mee te gaan werken. Van deze laatste categorie is er slechts een persoon die geweigerd heeft mee te werken daar hij te weinig ruimte kreeg in de strakke format van Met Het Oog Op Morgen. Juist, het was dezelfde Felix Meurders.


In de loop van de afgelopen decennia is er een groot scala aan kleurrijke presentatoren voorbij gekomen in het programma. Veertig van deze vrouwen en mannen zijn door Anne Ginne Goemans ondervraagd met als doel te komen tot een veertig tal sprankelende korte terugblikken en herinneringen aan het programma, terwijl prachtige portretfoto’s zijn gemaakt door Sacha de Boer. Uit alle herinneringen blijkt niet alleen de liefde voor het radiomaken in het algemeen maar ook die voor het idee en format dat ooit door Kees Buurman is geïntroduceerd en waarin door de loop van de afgelopen veertig jaren weinig is aangepast.


IJzersterk is natuurlijk het gegeven dat een bewerking van Reinhard Mey’s ‘Gute Nacht Freunde’ al die jaren als herkenningsmelodie van het programma is gehandhaafd, ondanks protesten vanuit bepaalde hoeken. Natuurlijk is er in de loop der jaren sprake van een snellere vorm van radiomaken, mede door de zeer snel ontwikkelde technieken. Met Het Oog Op Morgen startte in een periode van ver voor goedkope satellietverbindingen voor transmissie van radiosignalen; internet was nog lang niet geboren laat staan emails, twitter en andere vormen van moderne communicatie.


Zelf heb ik een redelijk aantal malen mogen figureren in het programma, waaruit bleek alsof de presentator van de dag gewoon met mij in de studio in Hilversum zat te praten, dit alles in een gezellige sfeer en gedempt licht. Van alle keren dat ik echter in Met Het Oog Op Morgen was te horen met onderwerpen betreffende de ontwikkeling van de commerciële vormen van radio, was ik geen enkele keer in de betreffende studio. Vanuit Groningen werd ik, al dan niet vergezeld door Henk Kok, in het begin van de avond geïnterviewd. Als Henk erbij was gebeurde het interview vanuit het gebouw van de PTT Telefooncentrale in Groningen waar een speciale verbinding was met Hilversum. De vragen werden door iemand gesteld en de antwoorden werden zo geknipt in de studio dat later op de avond de presentator de vragen opnieuw stelde en mijn antwoorden vanaf de recorder ‘live’ waren te horen. Ook werd een deel van de interviews gedaan door mij te nodigen naar de studio van de regionale omroep RONO aan het Martinikerkhof te Groningen te komen, waar ook een rechtstreekse lijn was met Hilversum. Echter gebeurde deze vorm van interviewen destijds alleen met personen die op grote afstand woonden of met hen die vanuit politiek Den Haag werden ondervraagd. Echter was het zo goed gemonteerd dat het leek of alles live ging.


Het leuke van de personen die zijn gevraagd hun herinneringen te leveren voor het boek is dat het merendeel echte radiodieren zijn. Slechts hier en daar proef ik dat men toch liever televisieprogramma’s maakte dan in een studio met een niet al te groot team in een zacht verlichte studio Met Het Oog Op Morgen te mogen presenteren. Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan de persoon die al veertig jaren lang verantwoordelijk is voor de verbindende aankondigingen, of het nu 25 graden boven nul of 3 graden onder nul buiten is, de stem van Hans Hogendoorn is te horen. Uiteraard gaat hij uitgebreid in op deze activiteit en vertelt terloops dat hij vroeger op fiets van en naar school jingles aan het inspreken was, naar voorbeeld van Amerikaanse en Engelse radioprogramma’s die hij had gehoord.


En zo heeft elke van de veertig personen, die verdeeld over 40 jaar het programma hebben gepresenteerd, tal van voornamelijk goede herinneringen die worden opgehaald in het prachtige boek: ‘Was ich noch zu sagen hätte. Veertig jaar NOS Met Het Oog Op Morgen’. Het boek is in korte hoofdstukken onderverdeeld, leest zeer prettig en is heerlijk te lezen en in te dommelen na het beluisteren van weer een aflevering van Met Het Oog Op Morgen.


Met het oog 40Was ich noch zu sagen hätte.
Veertig jaar NOS Met Het Oog Op Morgen.


Teksten: Anne-Gine Goemans
Fotografie: Sacha de Boer
Uitgever: Amsterdam Uitgeverij Brandt, 2016
ISBN: 978-94-92037-36-7
160 pagina’s.
Prijs: 17.50 Euro

de redactie

595a9198e0371_SenderFrequenzen2016.jpg.7974a476350605b3cce61154dfe1830f.jpgIeder jaar, zo medio november, en dat al sinds 1982, valt door de brievenbus een pakje met daarin de nieuwste versie van ‘Sender und Frequenzen’, zodat ver voor de kerstdagen een recensie kan worden geschreven en belangstellenden het op hun wenslijstje kunnen zetten als cadeau onder de Kerstboom. Dit jaar lukte het niet om bijtijds een recensie te schrijven, simpelweg omdat de nieuwste versie pas in de late middag van 24 december in Groningen arriveerde.


Al die jaren heb ik dit prachtige naslagwerk zien groeien als het om het aantal pagina’s gaat en uiteraard om de inhoud. Voor het eerst in al die jaren is het aantal pagina’s, vergeleken met de editie van 2015, gelijk gebleven. Dat wil niet zeggen dat het inhoudelijk is blijven stilstaan, want ook in deze uitgave zijn er volop nieuwe zaken te ontdekken. In onze snelle wereld van communicatie, waarbij via internet, discussiegroepen en facebook onderling tussen radiohobbyisten veel informatie wordt uitgewisseld – vaak kort van inhoud omdat het allemaal snel dient te worden verspreid – is het maar goed dat er nog steeds door Schmitz en Siebel en hun medewerkers jaarlijks dit zeer interessante boekwerk wordt bijgewerkt en uitgegeven. Het is voor mij al decennia de ‘Bijbel’ op het gebied van de naslagwerken voor onze hobby en kan dit het ook zeker zijn voor alle Nederlanders en Belgen die tijdens hun schooltijd ook onderricht hebben gehad in de Duitse taal.


Wat kan de lezer zoal verwachten na het gebruikelijke landenregister, de tips voor succesvolle wereldwijde ontvangst en een zeer uitgebreide opsomming van de landen waar de radio actief is en wat men zoal heeft te bieden aan de luisteraars? Natuurlijk zijn er de luisterplannen van de stations die deels of geheel in de Duitse taal programma's verzorgen. Immers, "Sender & Frequenzen 2016. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang" is in eerste instantie vooral uitgegeven voor de radiohobbyisten in landen als Duitsland en Oostenrijk, maar het wordt daarnaast ook door velen in de Benelux landen gezien als het gouden handvat naar de radiohobby.


Ook is er schematisch een overzicht terug te vinden van de Duitstalige programma's. Ben je bijvoorbeeld scherp op het onderwerp 'wetenschap' dan kun je vrij snel het nodige aan programma's van je gading vinden. Ook dient vermeld te worden dat er weer ruimte is voor het hoofdstuk "Radio en Televisie via de Satelliet", waarbij tal van satellieten en een veelvoud aan frequenties en te ontvangen stations is terug te vinden. En voor de moderne hobbyisten, die het gemak van internet gebruiken voor hun radiohobby, is er ook genoeg aan informatie terug te vinden in "Sender & Frequenzen 2016. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang".


Daarnaast zijn er vele onderwerpen die worden aangestipt waarbij voor hen die de radiohobby net zijn opgestart het zondermeer interessant is hoogte te nemen van de speciale hoofdstukken die het onderwerp ‘DX’-en’ betreft. Het clandestiene gebruik van de korte golf en het beoefenen van hobby-radio wordt ook uitstekend belicht in deze nieuwste editie. Een speciaal hoofdstuk gaat over de steeds meer toenemende privatisering van het gebruik van de korte golf mogelijkheden. Een voordeel is dat via het snelle internet een dergelijk boek veel sneller op de leestafel kan liggen als bijvoorbeeld 32 jaar geleden, toen de besteller vaak weken lang diende te wachten op een nieuw exemplaar van "Sender & Frequenzen. Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang". Het boek is op het internet ondermeer te bestellen via de webshop van uitgever VTH Verlag.


Sender & Frequenzen 2016Sender & Frequenzen 2016
Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang Lang-, Mittel-, Kurzwelle. Satellit und Internet


Redactie: Schmitz, Michael en Siebel, Wolf Dipl.-Ing.
33ste jaargang: 608 pagina’s, geïllustreerd.
ISBN 978-3-88180-895-8
Siebel Verlag/ VTH Verlag, Baden Baden, 2015
Prijs 34,80 exclusief verzendkosten


Hans Knot, 28 december 2015

de redactie

Weikeuen.jpg.acbe679a0fd0640ed00cb71ed4570651.jpgOp zoek naar een totaal ander boek werd mijn blik enkele weken geleden gericht op een boek dat in 2010 is gepubliceerd en werd geschreven door Lydia Blom. Het beschrijft de familie der Weikeuen, ofwel een grote familie van origine afkomstig uit Lopikerkapel waarvan het merendeel zich heeft uitgespreid over voornamelijk de provincie Utrecht maar ook zeker daarbuiten. Een speciale familie waarin namen als Dirk, Cornelis, Saar, Jacob, Hendrik en Jaap bij herhaling in andere personen via vernoeming voorkomen.


De beschreven familie, zo wordt verhaald, bestond uit smaakmakers. Ze zorgden ervoor dat er wat gebeurde, er leven in de brouwerij kwam. Zij werden ook wel de weikeuen genoemd, een bijnaam die vooral de eigenzinnigheid omvat, maar zeker ook vele andere kenmerken zoals vechtlust, handelsdrift en trouwheid omvat. Harde werkers, die hun eigen gang gingen en vooral niet benauwd waren tegen de gevestigde order in te gaan. Het gaat om de familie Verweij en voor de vrienden van de radio zonder meer een aanschaf waard daar ook het rijke leven van Dirk, Jaap en Hendrik (Bul) wordt beschreven als het gaat om de oprichting van Radio Veronica.


Hans Knot, 23 maart 2015


Auteur: Lydia Blom
Titel: Weikeuen - Levensverhalen van de Familie Verweij uit Lopikerkapel
ISBN: ISBN 978-94-6089-503-6
Uitgever: Uitgeverij Boekscout, Soest
Prijs: € 23,95
Bestellen: http://boekscout.nl/shop/ViewProduct.aspx?bookId=1428

de redactie

595a903877ffe_HermanHeinsbroek-RiskantSpel.thumb.jpg.9fda09ca95d8e250af5249eddc9ecb8b.jpgAls de naam Herman Heinsbroek valt denken de meeste mensen aan een voormalig lid van de Nederlandse regering Balkenende als minister van Economische Zaken en tevens vooraanstaand lid van de toenmalige LPF. Maar zijn verdiensten haalde hij vooral, nadat hij in dienst was getreden van CBS, binnen de media. Zo werd hij in 1979 directeur van Arcade Records, de platenmaatschappij die hij tot een enorm succes maakte.


Grote betrokkenheid binnen de radiowereld kwam doordat hij investeerde en ondermeer eigenaar werd van de Radio 10 groep, waaronder Radio 10 Gold, TV10, TMF, Love Radio en Concert Radio vielen. Eind 1995 verkocht hij zijn onderneming voor heel veel geld aan Wegener N.V. uit Apeldoorn.


Heel vreemd keek ik dan ook op dat van zijn pen een thriller in de boekwinkel verscheen. Het is het verhaal van een ontspoorde wereldverbeteraar die mediatycoon Ben Zandstra en zijn beeldschone dochter Maya kidnapt. Het is de ontvoerder, Bram Rietveld, niet te doen om losgeld. Zijn misdrijf is een verknipte manier om brede aandacht te vestigen op het waanidee dat Ben Zandstra met zijn media-imperium alle fatsoensnormen om zeep helpt.


Wat Ben en zijn dochter Maya vervolgens doormaken, is pure horror. Maar tegelijkertijd wordt de ontvoering voor hen een ontdekkingsreis. Ze komen veel te weten over zichzelf, over de verhouding tot elkaar, hun familie, de maatschappij. En een ongemakkelijke vraag dringt zich aan hen op: is het wel alleen waanzin die de kidnapper drijft? Heeft hij niet toch een punt?


Het boek behandelt vanuit verschillende gezichtspunten en in een spannende setting een actueel onderwerp: De invloedrijke rol die de media spelen in ons dagelijks leven. Gaat het alleen nog maar om oplage- en kijkcijfers? Bepalen de media steeds meer onze gemoedstoestand, ons oordeel en ons gedrag en worden daarbij de journalistieke spelregels nog wel serieus genomen? Kortom worden we geleefd? Heel duidelijk wordt, na het lezen van ´Riskant Spel´ dat we via Herman Heinsbroek te maken hebben met een absolute aanwinst op de Nederlandse markt van thrillerauteurs. Van begin tot eind pakt hij de lezer vast om vooral door te blijven lezen, wat bij mij zondermeer is gelukt. Een prachtig boek, zondermeer een snelle aanschaf waard.


Herman Heinsbroek - Riskant Spel
Umbrella Park Publishing, Vugt, 2015.
ISBN 978 90 823 1350 5
382 pagina´s


Hans Knot, 10 maart 2015

de redactie

595a8fb7683c2_SenderFrequenzen2015.jpg.b275e4d6d6a346d77b697fe2ab7a32a6.jpgVoor me ligt, net voor de Kerstdagen, het nieuwe exemplaar van ‘Sender & Frequenzen’, van de Duitse uitgever ontvangen. Het is al weer de 32ste uitgave van dit jaarboek, dat nu voor 2015 bestemd is. In gedachten ga ik terug naar het einde van het jaar 1982. We leefden eigenlijk in een totaal ander tijdperk. Internet was er bij lange na nog niet beschikbaar voor de particulier. Snelle contacten via email, sms en andere vormen van moderne communicatie waren er nog niet. Satellieten waren er wel, maar nog niet breed in gebruik voor de transmissie van radio – en televisiesignalen. De computer was nog lang geen gemeengoed en dus communiceerde het merendeel van de intensieve radioluisteraars met elkaar en met de radio- en televisieorganisaties via briefpapier en briefkaart.


En daar lag toen in 1982 plotseling het allereerste exemplaar van ‘Sender & Frequenzen’ in de toenmalige Postbus. Als jarenlang gebruiker van het World Radio and TV Handbook stond ik destijds in eerste instantie huiverig tegenover deze nieuwe publicatie, die in de Duitse taal verscheen. Maar na enkele uren van bladeren en het lezen van de diverse onderdelen van het boekwerk raakte ik aardig enthousiast over wat door de redactie was bijeengebracht en welke mogelijkheden de inhoud aan het beleven van de radiohobby kon geven. Ik schreef er een uitgebreide recensie over, die destijds alleen verscheen – vier weken later – in het Freewave Media Magazine. Immers de communicatie met de radioliefhebbers verliep in die tijd via tijdschriften.

Vanaf 1982 is het boek al die jaren blijven verschijnen en is nu dus ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’ uitgekomen. Wederom hebben de eindredacteuren Schmiz en Siebel, gesteund door een rijk team, een pracht boek weten te realiseren waarbij de geboden informatie zo veel mogelijk up to date is gebracht, vergeleken met die van een jaar geleden.


Wat kan de lezer zoal verwachten na het gebruikelijke landenregister, de tips voor succesvolle wereldwijde ontvangst en een zeer uitgebreide opsomming van de landen waar de radio actief is en wat men zoal heeft te bieden voor de luisteraars. Natuurlijk zijn er de luisterplannen van de stations die deels of geheel in de Duitse taal programma’s verzorgen. Immers is ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’ in eerste instantie vooral uitgegeven voor de radiohobbyisten in landen als Duitsland en Oostenrijk, maar wordt het ook door velen in de Benelux landen gezien als het gouden handvat naar de radiohobby.


Ook is er schematisch een overzicht terug te vinden van de Duitstalige programma’s. Ben je bijvoorbeeld ook scherp op het onderwerp 'sport' dan kun je vrij snel het nodige aan programma’s van je gading vinden. Ook dient vermeld te worden dat er weer
ruimte is voor het hoofdstuk ‘Radio en Televisie via de Satelliet’, waarbij tal van satellieten en een veelvoud aan frequenties en te ontvangen stations is terug te vinden. En voor de moderne hobbyisten, die het gemak van internet gebruiken voor hun radiohobby, is er ook genoeg aan informatie terug te vinden in ‘Sender & Frequenzen 2015. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’.


Tenslotte dient vermeld te worden dat bijvoorbeeld ook de zogenaamde hobbypiraten, die veelal alleen in het weekend te beluisteren zijn, een terechte plek hebben gekregen in een van de aanvullende hoofdstukken. Al met al een prachtige aanvulling voor het boekenbestand van de radiohobbyist. Een voordeel is dat via het snelle internet een dergelijk boek veel sneller op de leestafel kan liggen als bijvoorbeeld 32 jaar geleden, toen de besteller vaak weken lang diende te wachten op een nieuw exemplaar van ‘Sender & Frequenzen. Jahrbuch für welweiten Rundfunkempfang’


Sender & Frequenzen 2015
Jahrbuch für weltweiten Rundfunkempfang.
Eindredactie; Michael Schmitz en Wolf Siebel
608 pagina’s, 14,8 x 21 cm
ISBN: 978-3-88180-893-4
Siebel Verlag / VTH Verlag Baden Baden
Jaargang 32, met afbeeldingen
http://www.vth.de


Hans Knot 2014

de redactie

595a8f046cd9e_PirateRadio.AnIllustratedHistory.jpg.63688d635c76a2b77f3482db5c3208c4.jpgIn een tijdperk dat de radiogolven als het ware nog gecontroleerd werden door de overheden, kwam er ‘pirate radio’. Het werd de illegale, prinselijke haven voor alle muziekliefhebbers in West Europa. Vanaf de eerste uitzendingen in 1964, bereden de cowboys van de radiowereld door de ether om het verlangen naar pop- en rockmuziek bij hun aanhang te voeden. En daardoor veranderende men de radio scene totaal. Mede door meer dan 100 prachtige, zwart-wit foto’s brengt ‘Pirate Radio. An illustrated History’ je door de gouden Jaren van de zeezenders.


Met ondermeer prachtige foto’s van de bemanning, medewerkers waaronder Tony Blackburn, en de oprichter van Radio Caroline, Ronan O’Rahilly. Maar ook van de gebruikte schepen, zenders en apparatuur. De inhoud van dit boek neemt de lezer mee op reis van de begin jaren van Radio Caroline via de politieke vervolging, wetsmaatregelen naar de vele jaren daarna. Het boek is geschreven door Keith Skues met prachtig fotowerk van David Kindred en geeft een prachtige blik in de keuken van de hoogtijdagen van de zeezenders. Het voorwoord is geschreven door Johnny Beerling, voormalig programmadirecteur van BBC Radio One, terwijl Peter Moore zijn licht liet schijnen op het huidige Radio Caroline.


Over de auteur
Keith Skues is een zeer bekende Britse radiopersoonlijkheid die meer dan vijftig jaar actief is op de radio. Hij werkte ondermeer voor Radio Caroline, Radio Luxembourg, Radio London en hij was tevens één van de eerste presentatoren toen BBC Radio One de ether in 1967 inging. Heden ten dage kan hij nog steeds worden beluisterd via BBC Three Counties Radio. David Kindred heeft meer dan vijftig jaren als professionele fotograaf gewerkt. Hij was ondermeer de huisfotograaf van de East Anglian Daily Times en de Evening Star en in de periode dat hij daar werkte werd hij vaak op expeditie naar zee gestuurd met als gevolg de prachtige foto’s in dit boek.


Bijdrage Hans Knot
Zoals je op de omslag kunt zien zijn er een paar bijdragen van andere mensen in dit boek terug te vinden, ondermeer van Hans Knot. Hem werd gevraagd een hoofdstuk te schrijven over de erfenis van de zeezenders, waarbij hij uitgebreid ingaat op de vele vormen van de radiohobby beleven tijdens de jaren dat de zeezenders in de ether waren, maar ook gedurende de bijna kwart eeuw dat deze stations er niet meer zijn.


Vanaf eind september 2014 is het boek leverbaar en kan al besteld worden bij bol.com en amazon.com.

Pirate Radio. An Illustrated History
Auteur: Keith Skues
144 pagina’s > 100 afbeeldingen
ISBN10 1445637634
ISBN13 9781445637631

de redactie

595a8d85ae219_RadioNoordzeeNationaal.jpg.5912fdaa1d7c30e333043e04b00e256a.jpgOp 13 juli 1992 kreeg Nederland officieel commerciële radio: Radio Noordzee Nationaal ontving op het ministerie van WVC een licentie. Op die dag trad René van den Abeelen in dienst van het station en ruim vijf jaar hielp hij mee radiogeschiedenis te schrijven. Want op die dertiende juli was de strijd niet gestreden; die begon pas! Vanaf nul moest een station worden opgebouwd dat bij de luisteraars in de smaak viel en er moest een etherfrequentie komen om het echt levensvatbaar te maken.


En verder waren er nog wat kleinigheden zoals Kamervragen over belangenverstrengeling, te kleine budgetten, botsende ego’s, boze concurrenten, ontelbare programmeringen, alsmaar wisselende programmaleiding en onwillige media inkoopbureaus.
Hoe kijkt Jerney Kaagman terug op haar jaren bij het station? Waarom stapte (oud-STER directeur) commercieel adviseur Chris Smeekes plotseling op? Wat had Will Luikinga met Radio Noordzee Nationaal te maken? Was Marc Jacobs echt de goedkoopste dj van het station? Wat was dat nou met Peter Teekamp en dat radiostation Hollands Glorie? Hoe zaten die 1 aprilgrappen in 1996 en 1997 ook alweer in elkaar?
Dat en nog veel meer staat te lezen in dit boek, geïllustreerd met maar liefst 18 pagina’s kleurenfoto’s uit het archief van de schrijver waarmee er voor het eerst een blik wordt gegund op hoe het er aan toe ging achter de schermen van dit radiostation. En:... lezers hebben exclusief toegang tot bonusmateriaal op internet waaronder meer foto's en historische geluidsfragmenten!


René van den Abeelen (Den Haag, 1957) maakt radioprogramma’s sinds 1972. In het voorjaar van 1992 werd het zijn werk en sindsdien heeft hij gepresenteerd op Radio Amsterdam, Radio Noordzee Nationaal, Arrow Classic Rock, Omroep Flevoland, Business Nieuws Radio, Radio Lelystad, Radio Gelderland en Radio 192. Hij woont in Almere, is kattengek, maakt tinnen miniaturen van zeezenders (radioships.com), en publiceerde eerder het hilarische Ons Koppel En Het Gevecht Om Het Koophuis.


Radio Noordzee Nationaal, mijn jaren bij Nederlands eerste officiële, commerciële radiostation
Auteur: René van den Abeelen
144 pagina’s 20 afbeeldingen
ISBN 9789402118919
Brave New Books
Prijs € 29,95 bij Bol.com

de redactie

595a8cf67990f_WalburgPers.jpg.2b5f316d5a89c491dfa66aec1e002183.jpgThe Beatles in Holland. Het bezoek van John, Paul, George en Jimmie in Nederland. Voor diegenen die het hart nog steeds op de juiste plek hebben voor de Fab Four uit Liverpool zal, bij het lezen van de ondertitel, in gedachten direct de beelden naar voren komen uit 1964 toen the Beatles in juni 1964 voor de duur van nog geen twee etmalen in ons land verbleven, het zei zonder de zieke Ringo Star, maar met gastdrummer Jimmy Nichol.


Ook zullen de beelden van de rondtoer door de Amsterdamse grachten, het optreden in Blokker, en de televisie-uitzending in zwart-wit vanuit Treslong in Hillegom, direct weer goede herinneringen opleveren.


De samenstellers hebben er voor gezorgd dat ze tal van archieven hebben geraadpleegd waarbij op de linker binnenkant van de omslag een stukje uit de Muziek Expres van de maand april 1964 de tekst weergeeft van Joost, alias Willem van Kooten, die stelde: ‘Zelfs een Beatles rage duurt niet eeuwig.’ Vijftig jaar later zijn we inmiddels en door vele volgers worden de vier nog steeds in geluid, beeld, boeken en andere documenten verzameld.


Het boek ‘The Beatles in Holland’ opent met een verhaal over een eerste bezoek aan Nederland in 1960, waarbij de toenmalige Beatles, vergezeld van enkele andere artiesten, niet alleen de weg kwijt raakten maar één van hen ook nog op rooftocht ging door een mondharmonica tot de zijne te maken. Uiteindelijk werd de reis voortgezet richting Hamburg. Ook wordt duidelijk uit de doekjes gedaan dat een eerder optreden geblokkeerd werd door Willem O’Duys; de KRO een televisieoptreden niet voelde passen in het katholieke amusementsbeleid; hoe Radio Veronica’s Dirk Verweij een tweede (middag) concert totaal financierde; hoe importeur Stibbe belanghebbende werd bij het binnenhalen van het nog onbelangrijke Parlophone label. Melding wordt gedaan over Henk van der Meyden die coauteur werd van het boekje: ‘Zo zijn the Beatles’. Een uitgave van het Strengholt Concern, de latere eigenaren van ondermeer Radio Noordzee – op een moment dat The Beatles al niet meer bestonden maar nog steeds door velen werden aanbeden.


Het boek ‘The Beatles in Holland’ is niet alleen voor de generatie baby boomers belangrijk maar zeker ook voor de daarop volgende generaties, daar ze nu eindelijk in woord en beeld kunnen lezen over datgene zo vaak voorbij gekomen is in de enthousiaste verhalen van ouders en grootouders. Want wie weet nog dat Robbert Salomon van Santen, grote organisator tijdens de tour van de Beatles in Nederland, in de knel kwam te zitten tussen het hysterische publiek en door beveiliging werd afgevoerd. Maar ook de 1-april grap, in 1964 voor het eerst in de Telegraaf en later in tal van andere kranten,
waarbij The Beatles gepland waren voor een optreden in het Limburgse Heerlen, wordt uitgebreid belicht.


Minutieus wordt beschreven hoe de aankomst was, gevolgd door de persconferentie op Schiphol, de tocht naar het net geopende hotel De Doelen waar the Beatles overnachtten; hoe het optreden in Treslong verliep, als wel de twee concerten in Blokker. Ook komen tal van fans van destijds, die de Beatles toen hebben gezien, weer aan het woord met herinneringen aan toen. Voor de radiohistorie liefhebbers kan ik melden dat Radio Veronica een aantal malen voorbij komt in het verhaal. Zondermeer de moeite van aanschaffen waard. Of het opzet was dat, toen ik de binnenflap van de achterzijde opende en geconfronteerd werd met de tekst ‘Beatles Knotsgoed’ om deze recensent te beïnvloeden was, laat ik graag aan de uitgever.


Titel: The Beatles in Holland. Het bezoek van John, Paul, George en Jimmie in Nederland
Auteurs: Jan-Cees Brugge, Henk van Gelder, Lucas Ligtenberg, en Piet Schreuders,
ISBN: 978.90.5730.989.2
Illustraties: Rijkelijk in zwart wit en kleur
177 pagina’s
Prijs: Euro 19,64
Uitgever: Walburg Pers, Zutphen
http://www.walburgpers.nl/


Hans Knot

de redactie

Selectie_023.png.fb61cca5dd333e1a3d14bf243e20bb84.pngHet zal ruim een jaar geleden zijn geweest dat ik het volgende persbericht ontving en me met verbazing afvroeg wat de voor mij onbekende frequentieband betekende: ‘Het Luxemburgse satellietbedrijf SES heeft de beschikbare bandbreedte op de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost uitgebreid door de Ka-frequentieband in gebruik te nemen’.


De Ka-frequentieband is door satellietkijkers echter niet met de huidige schotelinstallatie te bekijken. Omdat er van hogere frequenties gebruik wordt gemaakt, moet men de schotelantenne van een speciale LNB voorzien. Deze LNB’s zijn wel verkrijgbaar, maar zijn met prijzen rond de duizend euro nog erg prijzig. Met de Ka-band LNB kan men daarnaast niet gelijktijdig de Ku-frequentieband ontvangen. Hierop zijn vrijwel alle tv- en radiozenders op de Astra1-satelliet te ontvangen.


Inmiddels zijn we een jaar verder en wordt de Ka-band op de meeste satellietposities vooral gebruikt voor het leveren van datadiensten, waaronder breedbandinternet. Toch zijn er ook al enige jaren sporadisch televisie-uitzendingen via de Ka-band te ontvangen. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om de zogenaamde feeds die beeldaanvoer voor nieuws- en actualiteitenprogramma’s verzorgen. Zo werd er tijdens het WK voetbal in 2010 de Ka-band veel gebruikt voor het aanleveren van beelden van Zuid-Afrika naar Europa. Hiervoor werd onder meer de Astra3-satelliet op 23,5 graden oost ingezet. De Vlaamse omroep VRT heeft samen met satellietbedrijf SES zelfs een speciale SNG-wagen voor de Ka-frequentieband in gebruik.


Maar de Ka-Band is zo in ontwikkeling dat Thomas Riegler er nu een handig boekwerk over heeft geschreven, die op tal van vragen antwoord kan geven en vooral voor de intense gebruiker van directe satellietontvangst van groot belang kan zijn en dus geadviseerd wordt tot aanschaf van ‘Das Ka-band Ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Sateliten-Internet’ over te gaan.


Das Ka-band, ein neuer Satelliten-Frequenzbereich: Fernsehdirektempfang und Sateliten-Internet
Auteur: Thomas Riegler
200 pagina’s 292 afbeeldingen
ISBN 978-3-88180-891-0
VTH bestelnummer: 411 0177
Prijs exclusief verzendkosten: Euro 25,80


http://www.vth.de


Hans Knot

de redactie

595a8b91a4dd2_InternetradioGrezenloseProgrammvielfalt.jpg.5ee66107feb01e71717e9c33e31e28bb.jpgTerugdenkend aan de beginperiode, waarin via internet radioprogramma’s werden ontvangen, komen mijn gedachten bij de gezellige ontbijtjes op de zaterdagochtenden als we er de tijd voor namen en tevens zaten te luisteren naar een radiostation, dat normaal alleen in London via de FM was te ontvangen, Het kwam de huiskamer binnen met prachtige easy-listening muziek. Het was eigenlijk, in die tijd, het pareltje in het radioluisteren.


Stap voor stap breidde het aantal internetradiostations uit, waarbij er duidelijk een onderscheid diende te worden gemaakt tussen de meer professionele radiostations en de hobbyist, die misschien wel gedeeltelijk uit de ‘piratenhoek’ kwam en dacht via internet een veiliger vorm te hebben gevonden om zijn muziek aan een eventuele luisteraar te kunnen voordragen. ‘Eventueel’ was inderdaad de vraag want de grote vraag was ook voor hen hoeveel luisteraars hadden afgestemd op de stream van het betreffende radiostation. Veel is er inmiddels veranderd, alles is tot in meer perfectie gepromoveerd en wereldwijd zijn er ontelbare radiostations, alleen via internet, actief.


Thomas Riegler, Oostenrijker en sinds 2001 verantwoordelijk voor meer dan 50 boeken via VTH Verlag, heeft ‘Internetradio. Grenzenlose Programmvielfalt‘ geschreven. Hij brengt de lezer tal van tips inzake deze vorm van radio. Om een aantal te noemen:

 

 • Voor- en nadelen van internetradio
 • Hoe functioneert internetradio?
 • Hoe vindt de financiering plaats?
 • Waarmee te ontvangen?
 • Internet radio’s, welke zijn er in de markt?
 • Hoe goed kan internet radio klinken?
 • Is het mobiel te gebruiken?
 • Internetradio via de PC
 • Internet tv en veel, veel meer


Zo te zien genoeg interessante onderwerpen om het boekwerk aan te schaffen. Riegler schat het aantal radiostations, dat worldwide alleen via internet actief is, op meer dan 25.000. Aangenomen kan worden dat dit aantal dagelijks groter wordt.


Van dezelfde auteur is tegelijkertijd het boekwerk: ‘Satelliten-Empfang am PC’ uitgekomen en tegen dezelfde prijs verkrijgbaar. Voor alle informatie zie www.vth.de


Internetradio, Grenzelose Programmvielfalt
Auteur: Thomas Riegler
208 pagina’s, rijkelijk geïllustreerd
ISBN: 978-3-88180-890-3
Prijs € 24,80 (exclusief verzendkosten)


Hans Knot

de redactie

Selectie_022.png.b1e964f25951219d6c3c8c9046fcc78c.pngHet was op 9 oktober 1963 dat er voor het eerst in de geschreven pers gewag werd gemaakt van plannen te komen tot een commercieel televisiestation, dat vanuit volle zee haar signalen tot de kijkers in Nederland wenste te brengen. In de berichtgeving werd gesteld dat het de verwachting was, dat tegen het einde van het voorjaar van 1964 programma’s, gevuld met amusement en reclameboodschappen, waren te verwachten.


Dit nog naamloze station zal in volle zee buiten de vaarroutes worden gebouwd op een platform, zoals deze ook worden gebruikt bij oliewinning uit de zeebodem. Het zenderbereik zal een groot deel van Nederland gaan bedekken. Kanaal en golfbereik zullen zodanig worden gekozen, dat de bestaande verbindingen in het land en het lucht- en zeeverkeer geen hinder zullen ondervinden. De programma’s en de reclame worden verzorgd door de N.V. Reclame Exploitatie Maatschappij, REM, te Den Haag, met als directeur de heer W.J. Hordijk.’


In 2014 is het vijftig jaar geleden dat dit commerciële initiatief van start ging. Hans Knot neemt u in zijn nieuwe boek  terug naar een periode waarin in Nederland nog een behoorlijke conservatieve sfeer hing en midden in de opbouw, na de Tweede Wereldoorlog, verkeerde.


Dit boek is te bestellen bij de Stichting Media Communicatie Groningen: http://www.mediacommunicatie.nl

de redactie

595a8a0a00706_NotundKatastrophenfunkaufKurzwelle.jpg.89d82d95cbcf76d73cc93b4d4bf302d2.jpgNood- en rampenorganisaties overal ter wereld hebben in de laatste jaren de korte golf herontdekt. In het boek ‘Not und Katastrophenfunk auf Kurzwelle’ worden de nood – en rampenradiosystemen van zee- en kustradio, van toeristische bedrijven in ‘exotische’ regio’s, van diensten van civiele bescherming en van internationale hulporganisaties gepresenteerd.


We vinden er een omvangrijke lijst terug met frequenties met opgave van roepsignalen, namen van stations en overdrachtsmodi. Gedetailleerde informatie wordt verstrekt over organisaties en hun gebruikte afkortingen.


Doelgroepen voor het boek zijn deskundigen die een overzicht willen hebben over de situatie en de mogelijkheden van de nood- en rampenradio via de korte golf wereldwijd.


Maar het boek: ‘Not und Katastrophenfunk auf Kurzwelle’ is ook uitermate nuttig voor journalisten ter plaatse, die snelle informatiebronnen nodig hebben, en voor de korte golf luisteraars en zendamateurs. Het boek is een zeer uitgebreide versie van de eerder in 2006 verschenen editie van dit boek.


Noodradiosystemen op de ‘Grote Vaart’, nood-radiosystemen voor toeristen en reizigers in afgelegen gebieden, noodradiosystemen voor bescherming van de bevolking in Zweden, Spanje, Italië en Nieuw Zeeland. Verder zijn er de korte golf netten voor de bescherming bevolking in de VS en Bangladesh, plus korte golf radionetten voor bescherming van de bevolking, nood- en rampenradio van internationale hulporganisaties, korte golf frequentielijsten, ITU landenextensies (afkortingslijst).


Speciale hoofdstukken zijn er bijvoorbeeld over de betekenis van de korte golf radio; van de Titanic tot en met Fukushima. Ook wordt ingegaan op GMDSS, wat staat voor Global Maritime Distress and Safety System; de moderne piraterij op de vrije zeeën en veel meer.


Not und Katastrophenfunk auf Kurzwelle is te bestellen via de vth bestelservice: http://www.vth.de


Not und Katastrophenfunk auf Kurzwelle
Auteur: Reinhardt Klein-Arendt
320 pagina's formaat 14,8 x 21cm
ISBN 978-3-88180-887-3
Prijs: 28,90 euro (exclusief verzendkosten)


Hans Knot

de redactie

595a89646b02f_HrzuRadioGuide2014-2015.jpg.820318037b3e4e0e2137a5265d9de29d.jpgIn de loop van de afgelopen drie decennia verschenen negen edities van de Hörzu Radio Guide van Wolf Siebel en Gerd Klawitter, beiden veelschrijvers en verbonden aan de uitgeverij VTH Verlag in Baden Baden. Van dezelfde auteurs ontvingen we zopas de tiende, en dus jubileumeditie van de Hörzu Radio Guide, een naslagwerk dat door Klawitter en Siebel vanaf 1998 op onregelmatige tijden wordt bijgewerkt en heruitgeven. Dat betekent dat dit 463 pagina's dikke boekwerk telkens wordt bijgewerkt.


Ook deze nieuwe, tiende, editie begint zoals gebruikelijk met een opsomming van alle publieke omroepen in de diverse staten van Duitsland, een overzicht dat 86 pagina's beslaat. In het overzicht vind je uitgebreide informatie over de radiostations, de frequenties, het vermogen, de programmering, de adressering en natuurlijk e-mailadres en internetinformatie, want daar kan al jaren geen enkel radiostation meer zonder.


Vervolgens wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de privaat gerunde commerciële radiostations in Duitsland. Waarna je snel duidelijk wordt dat het radiolandschap er in het afgelopen decennium verrijkt is met een enorme schat aan stations.


In deze tiende editie van Hörzu Radio Guide zijn er ook speciale artikelen opgenomen die het boek, naast de standaardinformatie, nog completer maken. Het bevat bijvoorbeeld een uitstekende impressie van het ontstaan en de ontwikkeling van de private radio in Saksen, waar een warm radiolandschap is te vinden. Het artikel is door Gerd Klawitter samen met Hendrik Leuker geschreven. Daarna volgt ondermeer een verhaal over de expansie van het radiostation SAW dat in Sachsen vooral na grote hoogten groeide tijdens de hoogwaterstanden en overstromingen tijdens de voorzomer van 2013.


Naast alle andere extra’s is een recent overzicht te vinden van de AFN en BFBS stations, die op diverse locaties actief zijn, inclusief de frequenties waarop men de uitzendingen verzorgt. Maar ook deze keer zijn de buurlanden, waar Duitstalige programma’s worden verzorgd, niet vergeten op te nemen in: ‘Hörzu Radio Guide’.


Maar wat er dit keer in deze publicatie bovenuit steekt is het prachtige verhaal, geschreven door Thomas Lustig, over 50 jaar radio en televisie te beluisteren of te kijken en de link naar het tijdschrift ‘Hör Zu’. Het was Duitslands meest geliefde televisietijdschrift, waaruit dan ook veel informatie is gehaald, versierd met pracht foto’s om de rijke geschiedenis te benadrukken. Snel per internet besteld via http://www.vth.de is dit een prachtig boek om tijdens de Kerstperiode te lezen.


Hörzu Radio Guide 2014/2015
Hoofdredactie:  Gerd Klawitter, Wolf Siebel
464 pagina’s.
Bestelnummer 413 0018.
ISBN: 978-3-88180-884-2
Prijs: € 14,90 (exclusief verzendkosten)
10e editie


Hans Knot

de redactie

595a8749d8144_SenderFrequenzen2014.jpg.dd7fcc47e0160d090b860d07f3707b6a.jpgAl meer dan drie decennia lang komt het boek Sender & Frequenzen medio november uit en bij mij de brievenbus binnen. En ieder jaar rond dezelfde tijd zit ik me al een paar weken lang te verheugen om te kijken wat de veranderingen ten opzichte van het voorgaande jaar zijn en vooral welke extra verhalen er in de nieuwe editie van Sender & Frequenzen van Michael Schmitz en Wolf Siebel te vinden zijn.


Het is het enige naslagwerk in haar soort in de Duitse taal dat jaarlijks uitkomt en alle radio stations ter wereld die via de korte golf, middengolf, lange golf, via de satelliet maar ook via internet in Duitsland kunnen worden ontvangen, benoemt. Men beaamt over ieder station, uit meer dan 200 landen van de wereld, informatie te verstrekken over tal van onderwerpen waaronder de uitzendfrequenties, de uitzendtijd van de programma’s in de Duitse taal, het Engels en het Frans, het Spaans en in het Esperanto.


Natuurlijk wordt er ook gedacht aan de bereikbaarheid van de stations via de luisteraars en dus worden adressen verstrekt maar ook adviezen gegeven onder welke condities de stations eventueel in Duitsland kunnen worden ontvangen. Maar ook voor lezers buiten Duitsland is het boek enorm interessant te noemen. Al vele jaren schrijf ik in mijn recensie dat ik Sender & Frequenzen een vriendelijker boek vind om uit de kast te pakken dan het World Radio and TV Handbook.


Ook dit jaar zijn er weer frequentielijsten in het handboek toegevoegd van de frequenties tussen de 150 kHz en de 30 MHz, daarbij ook 14 landkaarten met daarop de posities van de verschillende grote zenderparken. Tal van andere onderwerpen verschijnen in afzonderlijke hoofdstukken voor de ogen van de lezers.


Niet voor niets wordt het boek, met de gele rug, door mij telkens op de hoogste linker plank van de boekenkasten vol met boeken over radio en televisie geplaatst. Immers, vele tientallen malen per jaar wordt Sender & Frequenzen met warmte uit de kast gehaald om andermaal actuele informatie te halen uit de ‘bijbel’ van de internationale radio. Het lijkt een veel gebruikte ‘quote’ maar zonder dit geweldige naslagwerk zou mijn weg naar de internationale radio aanzienlijk meer gesloten zijn.


Ook dit jaar zijn er in de uitgave van Sender & Frequenzen 2014 hoofdstukken toegevoegd waarin thema’s onder de loep worden genomen. Zo is er aandacht voor World Radio Network, dat vanuit haar gebouw in het Londense Vauxhall voor tientallen radiostations fungeert als een platform voor verspreiding van programma’s. Maar ook is er in een speciaal hoofdstuk aandacht voor de enorme expansie van radio- en televisiesignalen per satelliet, die vrijwel probleemloos in Europa zijn te ontvangen. Iets dat in de vroegere edities van Sender & Frequenzen niet voor mogelijk werd gehouden vanwege de enorme beperkingen die de verschillende regeringen hadden ingesteld.


Voor diegene, die helemaal mee wil met de moderne vormen van beluistering, is een hoofdstuk opgenomen hoe podcast-uitzendingen via de iPhone kunnen worden geactiveerd. Uiteraard is er aandacht voor de zogenaamde clandestiene radio en voor de hobbyisten die in het weekend via de korte golf radio maken.


Op de één of andere manier trekt het boek me telkens weer naar internet om bepaalde gegevens te checken, waarbij mij de kwaliteit en de geloofwaardigheid van de door Schmitz en Siebel verstrekte informatie steeds weer verbaast.


In ieder geval raad ik een ieder aan om ook deze editie van Sender & Frequenzen 2014 niet uit de weg te gaan. Het is te bestellen via de vth bestelservice te vinden via http://www.vth.de.


Sender & Frequenzen 2014
Auteurs: Michael Schmitz en Wolf Siebel
608 pagina’s formaat 14,8 x 21 cm
Bestelnummer 413 1400
ISBN 978-3-88180-888-0
Prijs € 29,80 (exclusief verzendkosten)
31ste editie, rijk geïllustreerd


Hans Knot

de redactie

595a88690685a_JeroenWielaert.jpg.c0f6a19aaa70c8b8ff91f6aca16cfeeb.jpgDe vaak niet door reclame op radio en televisie geziene doelgroep van boven de zestig jaar zal bij het zien van de titel van dit boek: 'My generation' meteen in gedachten stil staan bij enkele vormen van verzet die in hun jeugd werden gepleegd richting ouders, school en maatschappij. Het songnummer 'My generation' was in vele ouderlijke oren destijds niet om aan te horen en vaak werd dan ook de toenmalige jeugd gesommeerd óf de muziek zachter te zetten dan wel de radio uit te doen.


Gelukkig is de verstandshouding tussen ouders en hun kinderen in deze 21ste eeuw een stuk anders dan een halve eeuw geleden, toen The Who niet alleen met 'My generation' scoorden maar ook met andere songs, waarbij alom bekend was dat men zich afzette tegen de maatschappij en zelfs op het podium hun gitaren en drums kapotsloegen. Het in gedachten opsteken van het vingertje van destijds, maar ook het draaien van het nummer tijdens een afscheidsdienst van een overledene, is inmiddels gemeengoed geworden.


'My generation' is echter ook de titel van een prachtige nieuwe publicatie van 'de pen' van Jeroen Wielaert, bekend sportverslaggever met ondermeer een groot hart voor het cyclisme. Jeroen heeft in 'My generation' telkens twee generaties landgenoten naast elkaar gezet en ondervraagd over hun muziekkeuzes. Heeft een vader of moeder, die in de tijd van 'My generation' zelf jeugdig was, meer invloed gehad op de muziekkeuze als hun ouders destijds?


Het idee van het schrijven van het boek is aangeleverd door Kees Toering, grondlegger van de Top 2000, die dit jaar al weer haar 15de editie beleefd. Een persoon verschijnt solo, hoewel zijn moeder belangrijke invloed op hem heeft gehad: Frits Spits. Een prachtige uitzondering op het geheel, mede vanwege het gegeven dat Frits in alle edities van de Top 2000 sinds 1999 medepresentator van de bijzondere, door luisteraars samengestelde, lijst is geweest.


Opmerkelijke namen komen voorbij zoals Simon Posthuma en zijn zoon Douwe Bob. Laatstgenoemde heeft in zijn jeugd vele artiesten, vooral Amerikaanse, langs zien komen in zijn toenmalig huis en is verwend met heerlijke muziek. Zowel de ouders als kinderen in dit verhaal vertellen over hun favoriete muziekkanten en bij de in december 21 jarige Douwe Bob zijn dit zeer opmerkelijk The Hollies
en The Eagles, ver voor zijn geboortejaar al muzikaal zeer actief. Natuurlijk gaan bij menigeen bij het lezen van de naam 'Simon Posthuma' belletjes rinkelen want samen met zijn toenmalige partner Marijke was hij in de late jaren zestig en begin jaren zeventig lid van het kunstenaarscollectief 'The firm' en scoorden ze samen een hit als Simon en Marijke en 'I saw you'.


Naast muzikale bekende Nederlanders heeft Wielaert gekozen voor bijvoorbeeld sporthelden die met een van hun ouders worden geportretteerd, zoals Epke en Huite Zonderland. En telkens bij alle verhalen worden delen van geliefde, sterke, songteksten dan wel gedichten afgedrukt, zoals bij Huite: 'A day in the life' van The Beatles, terwijl ook tal van fotohoezen van favoriete songs in miniformaat als opfleuring bij de interviews staan afgedrukt. Uiteraard mag zeker niet het uitstekende fotowerk in het boek, verzorgd door Sandra de Witte, worden vergeten daar telkens het geïnterviewde koppel op sprekende wijze is geportretteerd.


'My Generation' is het zondermeer waard in huis te halen voordat later in de decembermaand de jaarlijkse Top 2000 weer via Radio 2 wordt uitgezonden en je middels de interviews mee te laten slepen door een diversiteit aan muziekkeuzen en muziekbeleving. Een aanrader voor liefst drie generaties popmuziekliefhebbers!


My Generation
Auteur: Jeroen Wielaert
Uitgever: Walburg Pers, Zutphen
ISBN: 978.90.5730.968.7
Prijs: € 19.95
190 pagina's


http://www.walburgpers.nl/


Hans Knot

de redactie

595a85ab32be8_SendenSieselbst.jpg.c404a7ea8b5dba5e586a111f4e9daae4.jpgWe kunnen er rustig vanuit gaan dat het merendeel van de mensen die mij volgen er niet alleen gericht op zijn om naar leuke radio- en/of televisieprogramma’s te kijken, maar vooral er ook op gericht zijn om te weten wat er achter de schermen van radio- en televisiestations is gebeurd. Daaraan gekoppeld kun je ook rustig stellen dat de fascinatie van het overbrengen van radio- dan wel televisiesignalen voor hen ook een duidelijk deel van de hobby is.


Zowel de auteur als uitgever van het boek waarschuwen in ‘Senden Sie Selbst’ heel duidelijk dat het uitzenden van radio- en/of televisieprogramma’s, zonder het in bezit zijn van een daarvoor geldige licentie, een strafbare  is.


Het voornoemde boekwerk begint dan ook heel toepasselijk met een uitleg van hoe de Duitse overheid aan het werk gaat om allerlei frequentiebanden af te zoeken en vervolgens over te gaan tot opsporing van hen die illegale uitzendingen verzorgen. De daarvoor gebruikte meetwagens worden via een technische uitleg goed voorgesteld aan de lezer. Maar daarna neemt Marco Niessend je mee in de diepte van de te verkrijgen en/of te bouwen zenders, waarbij eerst de FM categorie uitgebreid aan bod komt via vele technische details en uiteraard informatie rond het eventuele bereik van dergelijke zenders. Dit laatste is natuurlijk te optimaliseren door het gebruik van de juiste antennes, waarvoor ook een apart hoofdstuk in: ‘On air. Senden Sie Selbst’ is opgenomen.


Uiteraard komen alle mogelijkheden tot het zelf verzorgen van televisie-uitzendingen aan bod en worden de nieuwere technieken als DAB en DAB+ zeker niet vergeten als het om deze kant van de hobby gaat. Voor de ouwe getrouwe hobbyisten lijkt mij het boek vooral vanaf pagina 111 zeer interessant omdat vervolgens de mogelijkheid tot zenden via de middengolf wordt behandeld, als vanouds natuurlijk de band waarop veel niet gelicenceerde amateurs vanaf de mid jaren vijftig van de vorige eeuw actief is geweest en nog actief is.


Nadat alle fascinerende aspecten van de mogelijkheid tot uitzenden via de middengolf zijn belicht stapt de auteur over naar de mogelijkheid tot gebruik van de korte golf voor het verzorgen van uitzendingen. Voor iemand met een goed technisch inzicht is: ‘Senden Sie Selbst’ zondermeer de moeite van het aanschaffen waard.


Senden Sie selbst!
Auteur: Marco Niessend
176 pagina’s, geïllustreerd
Bestelnummer: 411 0174
ISBN 978-3-88180-883-5


http://www.vth.de/


Hans Knot×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden. We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.