Radionieuws

 • artikelen
  17
 • comments
  2
 • weergaven
  142

Contributors to this blog

Voer dit blog

Actueel radionieuws uit Nederland en Vlaanderen.

Berichten in deze blog

de redactie

Verschillende publieke, en commerciële radiozenders en televisieprogramma’s besteden woensdag 29 maart uitgebreid aandacht aan de Nationale Actiedag van Giro555. NPO Radio 2 zendt de hele dag uit vanuit het actiecentrum in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Presentator Art Rooijakkers doet vandaaruit verslag, met schakelingen naar verschillende radio-en TV-programma’s, waarin ingegaan wordt op de actie ‘Help Slachtoffers Hongersnood’.


De actiedag start om 05.55 uur op NPO Radio 2 met Gerard Ekdom. Aansluitend presenteren de radio-dj’s Bart Arens, Gijs Staverman, Corné Klijn, Ruud de Wild, Bert Haandrikman, Stefan Stasse en Jan-Willem Roodbeen live vanuit Beeld en Geluid. Op NPO 101TV is de actie live te volgen.

 

Op NPO 1 zijn gedurende de dag en vroege avond regelmatig Giro555 updates te horen.

 

In het actiecentrum in Beeld en Geluid komen de hele dag artiesten en BN’ers langs om op te treden of in het belpanel, of de digital lounge plaats te nemen. Het publiek wordt opgeroepen om deze dag massaal te doneren voor de slachtoffers van de hongersnood.

 

Nadere informatie over de verdere invulling van de actiedag op radio en televisie volgt nog.

 

Jurre Bosman, directeur NPO Radio: “De enorme ramp die momenteel gaande is in Afrika en in Jemen verdient alle aandacht. Daarom vragen wij met NPO Radio 2 aanstaande woensdag aan iedereen om de actie te steunen door geld over te maken op Giro 555. Ook de andere NPO-radiozenders en televisienetten zullen hier woensdag verslag van doen. We hopen dat we hiermee ons publiek kunnen informeren over de omvang en de ernst van de ramp en dat er zoveel mogelijk geld binnenkomt.”

 

Farah Karimi, actievoorzitter van Giro555: “We zijn heel blij dat de omroepen de actie gezamenlijk ondersteunen. Het onderstreept de urgentie van de verschrikkelijke crisis die nu gaande is. We hopen dat heel veel Nederlanders in actie komen en dat we met z’n allen zoveel mogelijk geld ophalen voor de slachtoffers van deze crisis.”

 

De nood in Jemen, Noordoost-Nigeria, Zuid-Soedan en Somalië is nijpend. 20 miljoen mensen zitten op de rand van hongersnood. Steven Lauwerier, directeur van UNICEF in Somalië "Ik was in de stad Wajeed, die afgesloten is van de buitenwereld door een blokkade van Al Shabaab. In een oude gevangenis worden kinderen met cholera opgevangen. Er lagen nog twee patiënten die pas gestorven waren. In het voedingscentrum was een sterke toename in het aantal kinderen met zware ondervoeding. Eén kindje van 24 maanden woog nog maar 6 kilo. Heel schrijnend. Het geld van Giro555 is hard nodig.”

de redactie

20 miljoen mensen in Zuid-Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria lijden honger, bijna anderhalf miljoen kinderen lijden ernstige ondervoeding en zijn in gevaar. Het Consortium 12-12 start morgen 24 maart een spotcampagne die de Vlamingen oproept om te doneren voor noodhulp. De Vlaamse omroepen VRT, Medialaan en SBS gaan met overtuiging in op de vraag van het consortium om deze spot de komende drie weken uit te zenden op hun tv- en radiozenders. Op die manier willen de omroepen hun steentje bijdragen tot deze actie.


“De sense of urgency is groot. We moeten nú handelen. Dit gaat over kinderen die honger lijden en morgen kunnen sterven als wij niet helpen. We danken de tv en radiozenders voor hun steun.  Hoe meer mensen we bij ons kunnen bereiken en overtuigen, des te meer mensen we ginder kunnen redden.”, zegt Philippe Henon, woordvoerder 12-12.


De spot zal te horen zijn op Qmusic en Joe (Medialaan) Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel (VRT) en te zien op Eén en Canvas (VRT) VTM, Q2, CAZ en Vitaya (Medialaan) en VIER, VIJF en ZES (SBS)


Tegelijkertijd met de campagne zal VRT de Vlaming op de hoogte houden van de situatie in Afrika. Reporter Stijn Vercruysse is vanaf vandaag in de Somalische hoofdstad Mogadishu en zal van daar uit plaatsen opzoeken waar de nood het hoogst is. Zowel voor radio, tv als online zal hij verslag uitbrengen: Hoe gaan de Ngo’s te werk om de hongersnood te bestrijden? Waar gaat het geld naartoe? Wat zijn de oorzaken van hongersnood? Wat is de invloed van het klimaat? Bestaat er een oplossing om hongersnood definitief te stoppen? Wat doet ondervoeding met een lichaam?


Verder brengt VRT de docureeks Niemandsland opnieuw onder de aandacht, hiervoor bezocht Rudi Vranckx onder meer de landen die nu door de hongersnood getroffen worden. Niemandsland zal opnieuw te bekijken zijn op VRT NU.


Op Ketnet zorgt Karrewiet op dinsdag 28 maart omstreeks 18:00 uur voor een special op kindermaat over de problematiek van hongersnood.


Bij Medialaan blijft VTM NIEUWS de humanitaire catastrofe in de hoorn van Afrika verder op de voet volgen. VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers was vorige week meteen ter plaatse in de afgelegen gebieden die het zwaarst getroffen zijn. Ook de nieuwsredactie van Qmusic en Joe blijft aandacht besteden aan de problematiek in Afrika. Het Qmusic-ochtendduo Sam De Bruyn & Heidi Van Tielen deed vorige week vrijdag 17 maart al een actie: ze zwegen 3 uur lang niet tijdens hun ochtendshow, muziek kon enkel aangevraagd worden in ruil voor een donatie aan 12-12. Met succes: het consortium noteerde een piek tijdens die ochtendshow, elke 2 minuten kwam er een storting binnen.

 

 

de redactie

Begin maart startte jongerenzender MNM de zoektocht naar De Strafste School van 2017. Alle middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel konden zich inschrijven door een zelfgemaakt filmpje door te sturen en zo kans te maken op een bezoek van de jury. De focus ligt dit jaar op samen straf zijn en samen grenzen verleggen. 


Vandaag zijn de 20 finalisten van De Strafste School bekend. Tom De Cock belde hen afgelopen week in Planeet De Cock een voor een op om hen het goede nieuws te brengen. De geselecteerde scholen hebben de jury met een spetterend filmpje al een eerste glimp laten opvangen van waar zij toe in staat zijn als ze samen de handen in elkaar slaan. Na de paasvakantie krijgen ze een uur de tijd om hun beste beentje voor te zetten en de jury te overtuigen tijdens een jurybezoek. Op 4 mei weten we uiteindelijk wie aan de haal gaat met de felbegeerde trofee, eeuwige roem en het bijhorende live radiofeest.


Finalisten
Dit zijn dé 20 finalisten die kans maken op de titel van De Strafste School 2017:

 

 1. Athena campus Drie Hofsteden - Kortrijk
 2. Koninklijk Atheneum Beveren - Beveren-Waas
 3. Sint-Bavohumaniora Gent - Gent
 4.  De 3master Campus Kasterlee secundair onderwijs - Kasterlee
 5. Het Xaveriuscollege - Antwerpen
 6. Middenschool Vijverbeek Asse - Asse
 7. Koninklijk Atheneum Geraardsbergen - Geraardsbergen
 8. Sint-Augustinusinstituut Bree - Bree
 9. Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut - Sint-Andries
 10. Sint-Jorisinstituut Bazel - Bazel
 11. Sint-Ursula-Instituut - Onze-Lieve-Vrouw-Waver
 12. IBSO De Horizon - Aalst
 13. VTI Torhout Sint-Aloysius - Torhout
 14. Sint-Andreaslyceum Sint-Kruis (SASK) - Sint-Kruis
 15. GO Erasmusatheneum - Essen-Kalmthout
 16. Hotel- en Toerismeschool Spermalie - Brugge
 17. Ter Groene Poorte - Brugge
 18. Mariagaarde Instituut Westmalle - Westmalle
 19. Don Bosco werken én leren - Wilrijk
 20. OLVI-Pius X - Zele


De Strafste School: jurybezoeken, vanaf 24 april in De Avondshow om 16:00 uur.

De Strafste School: updates live op Facebook MNMbe, vanaf 24 april om 17:30 uur.

De Strafste School: finale op donderdag 4 mei in De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow om 06:00 uur.

 

 

 

de redactie

‘IssueTalk’ is de naam van het nieuwe communicatieprogramma op New Business Radio. Het programma is vanaf maandag 27 maart a.s. maandelijks te beluisteren.

In IssueTalk wordt elke maand een maatschappelijk issue besproken. Professionals uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid worden aan de tand gevoeld en gaan met elkaar in gesprek over diverse issues die spelen binnen politiek en samenleving. Hoe ga je met issues om en hoe kan je daar als organisatie op inspelen? Mooie communicatie-cases, niet te missen kansen en de laatste stand van zaken worden uitgebreid besproken.

 

Vanaf maandag 27 maart a.s. is het programma iedere laatste maandag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur te horen op New Business Radio. IssueTalk is daarnaast ook als podcast te beluisteren.

 

IssueTalk wordt gemaakt in samenwerking met communicatieadviesbureau De Issuemakers: “We kijken er naar uit om via IssueTalk met interessante professionals in gesprek te gaan over actuele maatschappelijke thema’s en diens impact op organisaties -en vice versa. Door een issue van meerdere kanten te belichten en op die manier van elkaar te leren, komen we elke maand tot inzichten en bieden we concrete handvaten om een issue aan te pakken”.

 

Over De Issuemakers

De Issuemakers ziet issues die spelen binnen de politiek en samenleving als kansen om je als organisatie maatschappelijk te positioneren en groepen aan je te binden. Issues maken dat je als organisatie maatschappelijke impact kan hebben. De Issuemakers is gespecialiseerd in veel verschillende disciplines binnen public affairs, public relations en (corporate) communicatie.

 

Over New Business Radio
New Business Radio is dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start up tot ijzersterke multinational. Iedereen praat mee op New Business Radio.

de redactie

Vanaf mei wordt Anton van Lieshout de nieuwe Station Manager van SLAM! Op dit moment is hij nog werkzaam bij Qmusic als Music Director.

 

Carlo de Boer, algemeen directeur van SLAM!: "Met de komst van Anton krijgen we er een echte radiokenner en een leuke collega bij. Anton volgt Martijn La Grouw op, die op dit moment een dubbele functie vervult bij SLAM! als Station Manager en DJ.  Martijn gaat zich op eigen verzoek weer volledig focussen op het maken van radioprogramma’s bij SLAM!"

 

Anton van Lieshout: “Na ruim 10 jaar gewerkt te hebben bij Qmusic als o.a. Music Director is het fantastisch om deze  nieuwe stap te zetten. SLAM! is een stoer en succesvol radiostation met een geweldige potentie. De muziek van SLAM! wordt steeds populairder en ik heb er zin in om samen met het SLAM! team dit mooie radiostation de komende jaren verder uit te bouwen.”

de redactie

Het Hilversumse mediabedrijf YPCA, ‘De Radiofabriek’ werkt aan drie nieuwe radiostations, die nog dit jaar van start gaan. Het mediabedrijf, onder meer eigenaar van de succesvolle internetradiostations Traffic Radio, ALLsportsradio en New Business Radio, wil de komende tijd met een nieuwe lifestylezender, een jongerenstation en een radiostation voor kinderen haar voorsprong in internetradioland verder uitbreiden.

Met deze nieuwe radioformats speelt YPCA volledig in op de steeds verdergaande versnippering van het medialandschap.

Lars Schotanus, directeur van YPCA: “Toen wij eind 2008 met ons eerste internetradiostation Traffic Radio van start gingen, was onze filosofie hierbij dat FM eindig zou zijn en dat internetradio dé standaard zou worden. Dat hoeven we inmiddels niet meer uit te leggen! Iedereen is overal en altijd online en onze kinderen kennen FM niet eens meer! Met de kennis, ervaring en voorsprong die wij destijds met Traffic Radio hebben opgebouwd, hebben we de afgelopen jaren ook onze sportzender ALLsportsradio en zakenzender New Business Radio versneld kunnen uitrollen. Voor ons is de tijd nu rijp om door te pakken!”

 

Formats

Naast een lifestyle radiostation werkt YPCA ook aan een radiostation voor kinderen en een jongerenstation. Hiermee speelt het bedrijf in op de dalende ‘traditionele’ luistertijd bij jongeren en de zoektocht van adverteerders om de jongerendoelgroep (straks nog) te bereiken.

 

YPCA is een mediabedrijf gevestigd op het Media Park in Hilversum. YPCA bedenkt, ontwikkelt, levert en exploiteert media concepten. Dit doet YPCA zowel onder eigen label als in opdracht van klanten.

de redactie

Al voor het tiende jaar is de VARA als mediapartner volop aanwezig op het Movies that Matter Festival in Den Haag. Met een live radio-uitzending, twee festivalpremières, vijf speciaal geselecteerde films op televisie én de uitreiking van de VARA Publieksprijs voor beste film door BNN-VARA voorzitter Gerard Timmer op zaterdag 1 april.


Spijkers met Koppen en De Nieuws BV
Het VARA Radio 2-programma Spijkers met Koppen, gepresenteerd door Dolf Jansen en Felix Meurders, is komende zaterdag 25 maart tijdens het festival live vanuit het Theater aan het Spui te horen. Met volop interviews, cabaret, columns en live muziek. Publiek is van harte welkom tussen 12.00 en 14.00 uur.
Ook het BNN-VARA Radio 1-programma De Nieuws BV, gepresenteerd door Patrick Lodiers en Willemijn Veenhoven, besteedt aandacht aan het Movies that Matter Festival.

Première speelfilm Bram Fischer


Op zondag 26 maart gaat Bram Fischer, de nieuwe speelfilm van regisseur Jean van de Velde (Hoe duur was de suiker, Wit Licht), in première tijdens het Movies that Matter Festival. Peter Paul Muller speelt de Zuid-Afrikaanse advocaat en burgerrechtenactivist Bram Fischer, de raadsman van Nelson Mandela. Hij komt voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen welzijn? De speelfilm is op een later moment bij de VARA op NPO 2 te zien.


Première De Oorlogsrecherche
Op zaterdag 1 april gaat deel 1 van de VARA-documentaireserie De Oorlogsrecherche in première op het festival. Een Nederlands rechercheteam zoekt wereldwijd naar oorlogsmisdadigers. Programmamakers Hetty Nietsch en Daniëlle van Lieshout keken langere tijd mee met dit speciale politieteam en kregen voor het eerst toegang tot een wereld waar buitenstaanders geen weet van hebben. Deel 1 gaat over de oorlog in Syrië. De driedelige serie De Oorlogsrecherche, onder eindredactie van Kees Driehuis, wordt in juni uitgezonden door de VARA op NPO 2.


Vijf films op tv
Gedurende de festivalweek zijn bij de VARA op NPO 2 vijf festivalhighlights te zien: 

 

 • 29 maart om 23.00 uur: documentaire Frame by Frame; 
 • 30 maart om 23.00 uur: documentaire Nice People;
 • 30 maart om 23.55 uur: documentaire Sounds of Torture;
 • 31 maart om 23.00 uur: speelfilm Dheepan (winnaar Gouden Palm);
 • 1 april om 23.00 uur: speelfilm Ida (Oscar voor beste niet-Engelstalige film).


Kijk voor meer informatie over de films op de agenda van de BNN-VARA perssite.


Movies that Matter
Op het Movies that Matter Festival staan films en documentaires rond mensenrechtenkwesties centraal. Een thema van Amnesty International dat de VARA hoog in het vaandel heeft staan. Op het festival gaat het publiek in gesprek met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld. Het festival vindt plaats van 24 maart tot en met 1 april in Den Haag.

de redactie

Zojuist maakte 3FM-dj Domien Verschuuren in zijn ochtendshow de laatste namen van het 3FM Awards Festival bekend: Kensington, Lucas Hamming, Kraantje Pappie, HAEVN, Fresku en Jett Rebel maken de line up van het 3FM Awards Festival compleet. Maandag 17 april, op Tweede Paasdag, spelen 21 Nederlandse acts op één van de vier podia die het
3FM Awards Festival rijk is.

Dit is de volledige line up van het 3FM Awards Festival 2017:

Ronnie Flex & Deuxperience | Chef’Special | De Staat | Blaudzun | Teske | Paul Sinha | Jonna Fraser | Rondé | De Likt | Dirtcaps | Broederliefde | Thomas Azier | Lucas & Steve | Indian Askin | Call It Off | Kensington | Lucas Hamming | Kraantje Pappie | HAEVN | Fresku | Jett Rebel


Op maandag 17 april, Tweede Paasdag, vind de tweede editie van het 3FM Awards Festival plaats in het Utrechtse TivoliVredenburg. Van 15.30 tot 00.30 uur genieten bezoekers van een mix van gevestigde namen en dé nieuwe talenten die je volgens NPO 3FM moet zien. De Ronda-zaal staat vanaf 20.30 uur in het teken van de uitreiking van de 3FM Awards: de jaarlijkse muziekprijzen voor de beste Nederlandse acts en artiesten, gekozen door de luisteraars en volgers van NPO 3FM.


Volg de 3FM Awards 2017 live
De 3FM Awards en het 3FM Awards Festival zijn live te volgen via NPO 3FM, 3FM.nl, NPO 3 en NPO 101. Houd NPO 3FM in de gaten voor meer nieuws over het 3FM Awards Festival en de 3FM Awards van 2017. Check NPO 3FM,  3FM.nl/Awards en alle 3FM-socials voor meer nieuws over de line-up, de artiesten en de kaartverkoop. Maandag 27 maart maakt NPO 3FM de nominees bekend.
 

Vincent

Luisteraars van Wekker-Wakker! maken het liefst schoon op Let’s clean up the ghetto van Philadelphia International All Stars. De lente is officieel begonnen en dat betekent dat heel Holland weer aan de voorjaarsschoonmaak mag! Presentatoren Henk Mouwe en Manuëla Kemp gaven zojuist in hun NPO Radio 5-programma Wekker-Wakker! het startsein met de favoriete poetsplaten van luisteraars.


De Schoonmaak Top 10 werd vanochtend uitgezonden op NPO Radio 5. Luisteraars konden stemmen op hun favoriete plaat voor tijdens het poetsen. De volledige lijst is te beluisteren op  de website van Wekker-Wakker! en luidt als volgt:

 

 1. Philadelphia International All Stars - Let’s clean up the ghetto
 2. Mocedades - Eres Tu
 3. Rose Royce - Car Wash
 4. Michael Jackson - Thriller
 5. Shirley Bassey - Big spender
 6. Willeke Alberti - De kleine waarheid
 7. Tom Jones - Green green grass of home
 8. Robbie Williams - Feel
 9. Johnny Nash - I can see clearly now
 10. Cliff Richard - Lucky lips


Wekker-Wakker!, iedere maandag t/m zaterdag tussen 06:00 en 10:00 uur op NPO Radio 5.

Vincent

De luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek over de periode januari-februari 2017 zijn bekendgemaakt. De rapportage is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 7.862 respondenten van 10 jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 2 uur en 45 minuten per dag.

 

Radio luistercijfers januari-februari 2017.png

* Combinatie van meerdere regionale zenders. Zie www.nationaalluisteronderzoek.nl voor nadere info.
  Bron: NLO/GfK (doelgroep 10+ jaar; week 6-24 uur)


Het Nationaal Luister Onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Nationaal Luister Onderzoek (NLO).

 

Website: nationaalluisteronderzoek.nl

Vincent

F1rstman, Gio en The Partysquad zijn de headliners van FunX DJ Battle op 13 april in Club Annabel, Rotterdam. De DJ’s worden beoordeeld door dj Irwan, dj Flava en Nederlands kampioen dj Abstract.


De FunX DJ Battle is een wedstrijd waarin jong dj-talent de kans krijgt om te strijden voor beste DJ van 2017. De opdracht is om zoveel mogelijk FunX-tracks naadloos aan elkaar te mixen, zonder dat de tekst onverstaanbaar maakt en zonder dat de ritmes en toonsoorten clashen. In de jury zitten dj Irwan, dj Flava en Nederlands kampioen dj Abstract, zij bepalen wie de beste dj van Nederland wordt. De jury zal ook, net als F1rstman, Gio en The Partysquad, een keiharde show neerzetten.


De ring in
Op donderdag 13 april stappen de dj’s in Club Annabel letterlijk de ring in om de strijd aan te gaan. Onder toeziend oog van host en FunX-dj Fernando Halman werken de dj’s hun weg omhoog van de kwart finale naar de finale om uiteindelijk de gouden boksriem en daarmee de titel in de wacht te slepen. Naast de riem krijgt de winnaar ook een gig op de FunX Music Awards en drie maanden lang een eigen dj-uur.

Vincent

Boekenweek bij de NPO

De NPO besteedt dit jaar op haar zenders weer volop aandacht aan de Boekenweek. Zo wordt de Boekenweek afgetrapt met het Groot Nationaal Boekenweekontbijt op NPO Radio 4, maken Van Kooten en de Bie weer een Boekenweek–special en wordt de winnaar van de NPO Schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april is de Boekenweek, dat dit jaar als thema ‘Verboden Vruchten’ heeft.


Hieronder een overzicht van de programma’s die in het teken staan van de Boekenweek:


23 maart
NPO Radio 2 - Gijs 2.0 (KRO-NCRV) 12.00-14.00 uur
Tijdens het lunchprogramma van Gijs Staverman schuift schrijver Herman Koch aan.


24 maart
NPO Radio 4 – Groot Nationaal Boekenweekontbijt (AVROTROS / KRO-NCRV) 08.00-12.00 uur
Uitzending vanuit Grand Theatre in Breda. Bekendmaking van de winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd. Met gasten Herman Pleij, Annelies Verbeke en Margriet Sitskoorn. Live-muziek door onder anderen sopraan Francis van Broekhuizen en leden van de philharmonie zuidnederland. En een interview met Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2017.


24 maart
NPO Radio 4 - Opium (AVROTROS) 22.30-24.00 uur
Verslag door Andrea van Pol vanaf het Boekenbal in Paradiso.


25 maart
NPO 2 - Van Kooten en de Bie Boekenweek special: Koot en Bie zetten de pruimen op sap (VPRO) 22.35 uur (55')
Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Op zaterdagavond 25 maart presenteren zij hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema dat de CPNB dit jaar bedacht luidt: ‘Verboden Vruchten’ en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes. Ooit (in 1978) maakten zij een parodie op het genre van de Pikante Klucht met hun eenakter ‘De Naaimachine’ en even werd overwogen dit spektakel in zijn geheel te herhalen. Maar het buitengewoon schuine stuk duurde een half uur en dan zou er te weinig tijd voor minstens zo prikkelende nummers resteren. Daarom is er gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types wel eens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal (Jet niet), Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart (wethouder Hekking niet!), de complete familie Van der Laak, Ralph en Thea Ternauw, De Duitse Leraar, Koos Koets – het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: de rijpere kijker kan zich straks een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.


26 tot en met 31 maart
NPO 2 - Iedereen Schrijft (VPRO) zo 22.30 uur, ma t/m vr 22.45 uur (7')
Schrijven is iets magisch. Het is iets wat iedereen kan en ook weer niet. Want wat is nou een goed verhaal? De winnaars van de NPO Boekenweekschrijfwedstrijd krijgen een minimasterclass van een gevestigd auteur. Dit jaar zijn dat achtereenvolgens: Adriaan van Dis, Herman Koch, Mensje van Keulen, Jan Siebelink en Anna Enquist.
Mirthe van Doornik, de winnares van vorig jaar, werkt aan haar eerste roman. Thomas Rosenboom wil graag weten hoe het gaat en haar uitgever Mai Spijkers vertelt over het boekenvak.


26 maart
NPO 2 - Podium Witteman (NTR) 18.05 uur (60')
Gast: Katja Schuurman, samenstelster van de bloemlezing Verboden Vruchten, met erotische gedichten en verhalen.


26 maart
NPO 2 – VPRO Boekenweek 19.15 uur (50')
Connie Palmen en Herman Koch, de schrijvers van het Boekenweekessay en Boekenweekgeschenk zijn de hoofdgasten in VPRO Boekenweek, een extra uitzending van VPRO Boeken op zondag 26 maart die voor deze bijzondere gelegenheid wordt opgenomen met publiek.


Carolina lo Galbo en Jeroen van Kan ontvangen in het Mediacafé op het Westergasfabrieksterrein een keur aan schrijvers. Boekenweekauteur Herman Koch praat over zijn novelle Makkelijk leven waarin een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken een probleem in zijn eigen leven moet zien op te lossen. Boekenweekessayist Connie Palmen vertelt over De zonde van de vrouw, waarin ze schrijft over de levens van vier destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith.


De gevreesde literatuurcriticus Arie Storm zal zijn licht laten schijnen over een aantal titels die in het teken staan van het Boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is uitgenodigd voor de Boekenweektirade waarin hij een misstand in Nederlandse letteren aan de kaak stelt. Atte Jongstra, Christine Otten, Gustaaf Peek en Maartje Wortel verklaren hun liefde aan hun favoriete verboden vrucht in de wereldliteratuur. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin besluit de uitzending met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht.


27 maart
NPO 2 - 2Doc Mano Bouzamour: de belofte (BNN) 21.00 uur (55')
Documentaire over de jonge Nederlands-Marokkaanse schrijver Mano Bouzamour.


Op 22-jarige leeftijd schrijft Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) het spraakmakende boek ‘De belofte van Pisa’. Het verhaal van een jongen die opgroeit in een traditioneel Marokkaans gezin in de Amsterdamse Diamantbuurt. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en onbegrip van zijn familie de hoofdpersoon Samir blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks. ‘De belofte van Pisa’ wordt in korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014. Maar het boek wordt niet door iedereen warm ontvangen. Mano wordt verstoten door een deel van zijn familie en vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er flinke kritiek op het boek. Tijdens het gehele proces voor, tijdens en na het schrijven is Mano gevolgd door filmmaker Roy Dames (Foute Vrienden, Meiden van de Keileweg).


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - NPO Schrijfwedstrijd, in De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur en Passaggio (KRO-NCRV) 19.00-20.00 uur
De vijf winnende verhalen van schrijfwedstrijd, voorgelezen door een acteur en voorzien van een soundscape door componist Jeroen Kuitenbrouwer.


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur
De dagelijkse rubriek Het Klassieke Hart is tijdens de Boekenweek met schrijfster/dichteres Vrouwkje Tuinman.


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - Podium (NTR) 16.00-19.00 uur
Dieuwertje Blok en Hans Haffmans draaien in hun programma Nederlandse componisten die muziek hebben geschreven met een link naar literatuur (bijv. schrijver/componist Diepenbrock, Wagenaar - Cyrano de Bergerac).


1 april
NPO Radio 4 - Podium op zaterdag (NTR) 17.30-19.00 uur
In Podium op zaterdag is het winnende verhaal van de NPO Schrijfwedstrijd met soundtrack van Jeroen Kuitenbrouwer te horen.

Vincent

Vanaf 23 maart presenteert Andrew Makkinga (elke maandag tot en met donderdag te horen op NPO Soul & Jazz) de beste concerten van het legendarische festival North Sea Jazz. Verwacht niet eerder uitgezonden optredens van de afgelopen editie en shows uit het bijzonder rijke North Sea Jazz-archief. Elke donderdag om 23:00 uur op NPO Cultura. In de komende uitzendingen:

 

Donderdag 23 maart: Youssou ’n Dour en Macy Gray

In deze aflevering ziet u legendarische North Sea Jazz-beelden van de Senegalese ster Youssou ’n Dour, bekend van het nummer ‘Seven seconds’ dat hij in 1994 opneemt met Neneh Cherry. Een jaar later zingen de twee hun grote hit samen op het festival. Verder hebben we de Amerikaanse zangeres met het hese, uit duizenden herkenbare stemgeluid: Macy Gray, live in 2010. Beide artiesten treden deze week op in Nederland.

 

Donderdag 30 maart: William Bell

Deze soullegende (bekend van de Southern soul-classic ‘You don’t miss your water’) won onlangs een Grammy Award voor zijn album This Is Where I Live. U ziet een nog niet uitgezonden concert van de afgelopen editie. Bell speelde tijdens zijn set nieuw werk maar ook krakers als ‘I forgot to be your lover’ en ‘Born under a bad sign’. En voorgenoemde klassieker uiteraard!

 

Donderdag 6 april: Charlie Wilson

Van deze soul- en funkgrootheid (die zijn carrière begon in The Gap Band en als voorbeeld geldt voor artiesten als Snoop Dogg en Kanye West) verscheen recent het album In It To Win It. Tijdens North Sea Jazz 2016 gaf Wilson een spectaculair concert met een flink pak hits (we noemen: ‘Burn rubber on me’ , ‘Signs’), een stevige band, een groep dansers én met lichtgevende pakken.

 

Donderdag 13 april: José James en Spyro Gyra

De Amerikaanse zanger Jose James heeft een stem waarmee hij alles kan. Op zijn nieuwe album Love in a time of madness geeft hij zijn eigen touch aan moderne r&b. In 2015 deed hij op North Sea Jazz een bijzonder eerbetoon aan een van zijn voorbeelden: Billie Holiday. En uit het North Sea Jazz-archief: de Amerikaanse fusionband Spyro Gyra, live in 1979. Zowel José James als Spyro Gyra treden in april op in Nederland.

 

NPO Cultura

NPO Cultura, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via www.npo.nl/cultura

 

NPO Radio 2 Soul & Jazz

Andrew Makkinga is maandag tot en met donderdagavond te beluisteren op themakanaal NPO Soul & Jazz. www.nposoulenjazz.nl/

Vincent

New Business Radio start, in samenwerking met IT organisatie Xebia, op vrijdag 31 maart a.s. met het nieuwe programma ‘Agile & Scrum Today’. Zoals de naam al doet vermoeden, staat het programma geheel in het teken van Agile en Scrum.


In het nieuwe programma ‘Agile & Scrum Today‘ wordt onder meer uitgebreid stil gestaan bij de laatste ontwikkelingen op Agile en Scrum gebied, worden succesvolle cases behandeld en hoor je tip & tricks van (bekende) scrum masters.


‘Agile en Scrum Today’ wordt gepresenteerd door Ron Lemmens en is elke laatste vrijdag van de maand tussen 15:00 en 16:00 uur te beluisteren op New Business Radio. Het programma is daarnaast uiteraard ook als podcast te beluisteren.


Agile Radio
Xebia en New Business Radio werken al langere tijd samen. Zo werd onder meer tijdens het event ‘The Agile Chef’ afgelopen jaar al met een marathonuitzending geheel ‘agile’ gemaakt. Dit betekent dat er geen vaste structuur was, maar dat de radio-uitzending geheel flexibel, op basis van prioriteit en interactie werd gemaakt.


Ted Stravers, Marketing Manager bij Xebia: "We zijn erg blij met deze uitbreiding van onze samenwerking. De ontwikkelingen binnen de Agile wereld staan nooit stil en lijken alleen maar sneller te gaan. Daarnaast hebben veel organisaties een sterke behoefte aan verandering om wendbaarder te zijn in de toekomst. Onze consultants hebben veel in huis en onze projecten spreken voor zich. Agile & Scrum Today is voor ons een geweldig middel om dit te uitten".


Lars Schotanus van New Business Radio: “Agile en Scrum passen uitstekend in het profiel van New Business Radio, waarbij innovatie en ondernemerschap belangrijke pijlers zijn. Mooi dus dat we met dit nieuwe programma Agile en Scrum nu ook structurele aandacht kunnen geven op ons station”.


New Business Radio is dé nieuwe zakenzender van Nederland! Het station brengt, 24 uur per dag en 7 dagen per week, non stop lekkere muziek voor op het werk en doet verslag van bijzonder ondernemerschap. Ondernemende mensen, inspirerende gesprekken, innovaties en duurzaamheid. Van hippe start up tot ijzersterke multinational. Iedereen praat mee op New Business Radio.

 

Website: newbusinessradio.nl

Vincent

 

Vanaf zaterdag 18 maart staat NPO Radio 2 voor het eerst een week lang in het teken van de Platenbonanza XXL. Luisteraars kunnen tot en met vrijdagavond 24 maart dag en nacht hun favoriete platen aanvragen, zoals nu al het geval is in Stenders Platenbonanza met Rob Stenders, dat iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te horen is op NPO Radio 2.

 

Na ruim een jaar Stenders Platenbonanza blijkt dat de NPO Radio 2-luisteraars een uitstekende muzieksmaak hebben en dat twee uur eigenlijk veel te weinig is om alle leuke verzoeken in te willigen. Daarom houden de dj’s van NPO Radio 2 een week lang de Platenbonanza XXL waarbij de luisteraar bepaalt welke muziek er te horen is: van vergeten plaatjes, onderschatte klassiekers, eendagsvliegen tot de grote hits. De favoriete platen kunnen nu al aangevraagd worden via nporadio2.nl/platenbonanzaxxl. Tijdens de Platenbonanza XXL kan dat ook via de NPO Radio 2-app, Twitter, Facebook en sms (2222 (25 ct. per bericht + abonnementskosten).

 

Voor meer informatie kijk op nporadio2.nl/platenbonanzaxxl en twitter mee via #nporadio2 #PlatenbonanzaXXL.

 

 

Vincent

Poplegende Phil Collins gaat de komende zomer nog één keer op tournee. Zijn ‘Not Yet Dead’ tour is een verrassing voor velen, na de laatste ‘Farewell Tour’, zeven jaar geleden. Collins komt naar Europa, maar helaas niet naar Nederland. Radio 10 maakt het volgende week voor haar luisteraars mogelijk om Phil Collins live te zien optreden in het beroemde Hyde Park in Londen.

Phil Collins is één van de grote popiconen, een levende legende die bijna net zoveel solo-hits in de Top 40 heeft als met zijn band Genesis. De nummers van Phil Collins en Genesis zijn veelvuldig te horen op Radio 10.


De Phil Collins actie start op zaterdag 18 maart. Op vrijdagmiddag 24 maart wordt de winnaar van de bijzondere concertreis naar Londen bekendgemaakt in het programma van Robert Teller op Radio 10.

Vincent

Woensdag 15 maart, de dag van de verkiezingen, zendt NPO 3FM live uit vanaf het stembureau op Utrecht Centraal. De hele dag staat de stemmer centraal. 3FM-dj Eva Koreman verlaat het station en brengt niet-stemmers persoonlijk naar een stembureau in de buurt.


Dinsdagavond is het Pre Election Night op NPO 3FM. Gelegenheidsduo Sander Hoogendoorn en Dieuwke Teertstra halen samen alles uit de kast om luisteraars enthousiast en vastbesloten hun stem uit te laten brengen.


Verkiezingsdag op NPO 3FM
Op woensdag 15 maart zendt NPO 3FM live uit vanuit Utrecht Centraal. Daar vinden luisteraars, reizigers en stemmers van 06:00 tot 21:00 uur het leukste stembureau van Nederland: waar stemmen een feestje wordt. 3FM-dj Eva Koreman is het gezicht achter de 3FM Stemservice. Ze levert niet-stemmers, die door een vriend(in), familielid of collega zijn opgegeven, persoonlijk af bij het dichtstbijzijnde stembureau. Zodra de stembussen zijn gesloten schuift NOS op 3 aan in de 3FM studio: vanaf het moment dat de eerste uitslagen binnen druppelen tot diep in de nacht. 


Pre Election Night
Op dinsdag 14 maart van 18.00 tot 21.00 uur maakt gelegenheidsduo 3FM-dj Sander Hoogendoorn (BNN) en Dieuwke Teertstra (NOS op 3) luisteraars wegwijs aan de hand van één stelling per uur, variërend van thema’s als onderwijs, integratie en het klimaat. Daarna is Lilian Marijnissen (31) van de SP te gast als laatste Lijsttrekker van de Toekomst bij 3VOOR12 Radio (21:00 tot 24:00 uur). Bekijk de hele serie hier. 3FM-dj Michiel Veenstra vraagt haar alles over waarom zij in de politiek zit en wat zij gaat doen voor jongeren.


Meer info: www.3fm.nl/verkiezingen

 • Wie is online   1 lid, 0 anoniem, 3 gasten (toon volledige lijst)

 • Gebruikersstatistieken

  2668
  Aantal leden
  438
  Meest online
  Lawrence Nicolaas
  Nieuwste lid
  Lawrence Nicolaas
  Geregistreerd
 • Blog statistieken

  4
  Aantal blogs
  80
  Aantal berichten