Radionieuws

 • artikelen
  145
 • comments
  55
 • weergaven
  2277

Contributors to this blog

Boekenweek bij de NPO

Vincent

76 weergaven

De NPO besteedt dit jaar op haar zenders weer volop aandacht aan de Boekenweek. Zo wordt de Boekenweek afgetrapt met het Groot Nationaal Boekenweekontbijt op NPO Radio 4, maken Van Kooten en de Bie weer een Boekenweek–special en wordt de winnaar van de NPO Schrijfwedstrijd bekend gemaakt. Van zaterdag 25 maart tot en met zondag 2 april is de Boekenweek, dat dit jaar als thema ‘Verboden Vruchten’ heeft.


Hieronder een overzicht van de programma’s die in het teken staan van de Boekenweek:


23 maart
NPO Radio 2 - Gijs 2.0 (KRO-NCRV) 12.00-14.00 uur
Tijdens het lunchprogramma van Gijs Staverman schuift schrijver Herman Koch aan.


24 maart
NPO Radio 4 – Groot Nationaal Boekenweekontbijt (AVROTROS / KRO-NCRV) 08.00-12.00 uur
Uitzending vanuit Grand Theatre in Breda. Bekendmaking van de winnaars van de NPO Schrijfwedstrijd. Met gasten Herman Pleij, Annelies Verbeke en Margriet Sitskoorn. Live-muziek door onder anderen sopraan Francis van Broekhuizen en leden van de philharmonie zuidnederland. En een interview met Herman Koch, schrijver van het Boekenweekgeschenk 2017.


24 maart
NPO Radio 4 - Opium (AVROTROS) 22.30-24.00 uur
Verslag door Andrea van Pol vanaf het Boekenbal in Paradiso.


25 maart
NPO 2 - Van Kooten en de Bie Boekenweek special: Koot en Bie zetten de pruimen op sap (VPRO) 22.35 uur (55')
Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Op zaterdagavond 25 maart presenteren zij hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema dat de CPNB dit jaar bedacht luidt: ‘Verboden Vruchten’ en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes. Ooit (in 1978) maakten zij een parodie op het genre van de Pikante Klucht met hun eenakter ‘De Naaimachine’ en even werd overwogen dit spektakel in zijn geheel te herhalen. Maar het buitengewoon schuine stuk duurde een half uur en dan zou er te weinig tijd voor minstens zo prikkelende nummers resteren. Daarom is er gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types wel eens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal (Jet niet), Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart (wethouder Hekking niet!), de complete familie Van der Laak, Ralph en Thea Ternauw, De Duitse Leraar, Koos Koets – het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: de rijpere kijker kan zich straks een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.


26 tot en met 31 maart
NPO 2 - Iedereen Schrijft (VPRO) zo 22.30 uur, ma t/m vr 22.45 uur (7')
Schrijven is iets magisch. Het is iets wat iedereen kan en ook weer niet. Want wat is nou een goed verhaal? De winnaars van de NPO Boekenweekschrijfwedstrijd krijgen een minimasterclass van een gevestigd auteur. Dit jaar zijn dat achtereenvolgens: Adriaan van Dis, Herman Koch, Mensje van Keulen, Jan Siebelink en Anna Enquist.
Mirthe van Doornik, de winnares van vorig jaar, werkt aan haar eerste roman. Thomas Rosenboom wil graag weten hoe het gaat en haar uitgever Mai Spijkers vertelt over het boekenvak.


26 maart
NPO 2 - Podium Witteman (NTR) 18.05 uur (60')
Gast: Katja Schuurman, samenstelster van de bloemlezing Verboden Vruchten, met erotische gedichten en verhalen.


26 maart
NPO 2 – VPRO Boekenweek 19.15 uur (50')
Connie Palmen en Herman Koch, de schrijvers van het Boekenweekessay en Boekenweekgeschenk zijn de hoofdgasten in VPRO Boekenweek, een extra uitzending van VPRO Boeken op zondag 26 maart die voor deze bijzondere gelegenheid wordt opgenomen met publiek.


Carolina lo Galbo en Jeroen van Kan ontvangen in het Mediacafé op het Westergasfabrieksterrein een keur aan schrijvers. Boekenweekauteur Herman Koch praat over zijn novelle Makkelijk leven waarin een succesvolle schrijver van zelfhulpboeken een probleem in zijn eigen leven moet zien op te lossen. Boekenweekessayist Connie Palmen vertelt over De zonde van de vrouw, waarin ze schrijft over de levens van vier destructieve vrouwen: Marilyn Monroe, Marguerite Duras, Jane Bowles en Patricia Highsmith.


De gevreesde literatuurcriticus Arie Storm zal zijn licht laten schijnen over een aantal titels die in het teken staan van het Boekenweekthema ‘Verboden Vruchten’. Schrijver A.H.J. Dautzenberg is uitgenodigd voor de Boekenweektirade waarin hij een misstand in Nederlandse letteren aan de kaak stelt. Atte Jongstra, Christine Otten, Gustaaf Peek en Maartje Wortel verklaren hun liefde aan hun favoriete verboden vrucht in de wereldliteratuur. Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin besluit de uitzending met een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht.


27 maart
NPO 2 - 2Doc Mano Bouzamour: de belofte (BNN) 21.00 uur (55')
Documentaire over de jonge Nederlands-Marokkaanse schrijver Mano Bouzamour.


Op 22-jarige leeftijd schrijft Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) het spraakmakende boek ‘De belofte van Pisa’. Het verhaal van een jongen die opgroeit in een traditioneel Marokkaans gezin in de Amsterdamse Diamantbuurt. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en onbegrip van zijn familie de hoofdpersoon Samir blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks. ‘De belofte van Pisa’ wordt in korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014. Maar het boek wordt niet door iedereen warm ontvangen. Mano wordt verstoten door een deel van zijn familie en vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er flinke kritiek op het boek. Tijdens het gehele proces voor, tijdens en na het schrijven is Mano gevolgd door filmmaker Roy Dames (Foute Vrienden, Meiden van de Keileweg).


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - NPO Schrijfwedstrijd, in De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur en Passaggio (KRO-NCRV) 19.00-20.00 uur
De vijf winnende verhalen van schrijfwedstrijd, voorgelezen door een acteur en voorzien van een soundscape door componist Jeroen Kuitenbrouwer.


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - De Klassieken (AVROTROS) 09.00-12.00 uur
De dagelijkse rubriek Het Klassieke Hart is tijdens de Boekenweek met schrijfster/dichteres Vrouwkje Tuinman.


27 tot en met 31 maart
NPO Radio 4 - Podium (NTR) 16.00-19.00 uur
Dieuwertje Blok en Hans Haffmans draaien in hun programma Nederlandse componisten die muziek hebben geschreven met een link naar literatuur (bijv. schrijver/componist Diepenbrock, Wagenaar - Cyrano de Bergerac).


1 april
NPO Radio 4 - Podium op zaterdag (NTR) 17.30-19.00 uur
In Podium op zaterdag is het winnende verhaal van de NPO Schrijfwedstrijd met soundtrack van Jeroen Kuitenbrouwer te horen.


2 personen vinden dit leuk
  Artikel rapporteren


0 Opmerkingen


Er zijn geen opmerkingen.

Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

Je moet lid zijn om een opmerking achter te kunnen laten

Account aanmaken

Maak een account aan in onze gemeenschap. Het is makkelijk!


Registreer een nieuw account

Aanmelden

Ben je al lid? Meld je hier aan.


Nu aanmelden


 • Radioblog

 • Blog reacties

  • Hoi, Edwin, Ik vroeg mij al af "waar zou ie toch zijn?"…... En ja hoor, Ik snap je stukje wel. Maar deze zin schoot mij in het verkeerde keelgat:   "Voor Annemieke is het nu als eind-dertiger inmiddels te laat om van het weekend door te schuiven naar de werkdagen. Gemiste kans, eigen schuld"   En vooral dat laatste. Annemieke ervaart dat kennelijk niet zo. Jij doet nu net of dj bij de radio het hoogst haalbare in het leven is. Dat betwijfel ik……………………..  
  • Moet eerlijk bekennen Juul, dat is later niet anders geworden hoor. Wel de ontdekking dat het leven veel ingewikkelder in elkaar steekt, dan je als tiener denkt. Maar in wezen ben ik nog steeds de tiener van toen, muziek is het leven voor mij.   Theo
  • Je draait het om. Hilversum 3 zond in het begin uit tot maar 18.00 uur. In de winter op AM 1250 zelfs maar tot 16.00 uur!! Dus was het logisch daar de programma's van de RONO op te zetten. Dus in het westen hoorde ze na 18.00 niets meer op het 3e net, wij hadden in het NO nog de RONO. Het ging mis toen H3 ook s avonds ging uitzenden, zoals gebruikelijk in Hilversum werden niet de juiste beslissingen genomen over de RONO uitzendingen (overigens was het uur 18-19 dus op voorhand door de RONO op H3 een NOS uur, als enige horizontaal op H3 waar we nog Joost en Frits aan te danken hebben).   Tegelijk met het besluit H3 uit te breiden naar de avond had de RONO naar H 1 of 2 verplaatst moeten worden, omdat de programmering daar beter bij aansloot. Maar in het Hilversumse worden veel beslissingen genomen die slecht zijn voor het publiek, omdat andere belangen een grotere rol spelen.   Ik heb zelf in 73 - 74 voor de RONO gewerkt, vanuit Studio Enschede, ook met programma's die via het hele netwerk werden uitgezonden, op AM en FM. Ik geef toe dat het gebruik van de H3 zender Markelo waarschijnlijk veel extra luisteraars opleverde, maar het bleef een vreemd verhaal. Ik heb ook wel eens aan de leiding voorgesteld de programma's kwa vormgeving meer in de lijn van een popzender te maken, maar daar hadden ze natuurlijk geen oor naar. Zelf maakte ik mijn programma's wat vlotter met wat tussen muziekjes, bumpertjes etc. Dat viel wel op, maar had bij de wat oudere club geen navolging.   Overigens was de RONO hooguit voor half Gelderland daar er geen ontvangst was buiten de Achterhoek. Het bereik van de zender Markelo, AM was er al helemaal niet voor GLD.   Later kwam het zgn FM-D, regionaal ingedeeld, daar zat Radio 1 ?? op, met de gedeelde zendtijd met de regionale omroepen, en de bekende 2 minuten regionieuws per uur. Radio 1 zat toen ook op landelijk AM.
  •       Er is meer in het leven dan popmuziek ! Maar als tiener denk je daar natuurlijk niet aan hé?
  • ja nu ik het zo weer lees, wat een drama was dat toen. H3 werd gewoon ingepikt om het geluid van de rono te verspreiden. Geen pop muziek maar gelul in mijn tiener oren. Heeft mij mateloos geërgerd dat dit zo maar kon. En was de reden om een grote fuba antenne op het dak te zetten om H3 van Lopik te ontvangen.   Theo
 • Doneer

  Ondersteun het Internet Radiocafé.

  Wij waarderen elke donatie!
  Donate Sidebar by DevFuse