ruudam

Leden
 • Aantal bijdragen

  1036
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

250 Excellent

Over ruudam

 • Rang
  Expert
 1. Je draait het om. Hilversum 3 zond in het begin uit tot maar 18.00 uur. In de winter op AM 1250 zelfs maar tot 16.00 uur!! Dus was het logisch daar de programma's van de RONO op te zetten. Dus in het westen hoorde ze na 18.00 niets meer op het 3e net, wij hadden in het NO nog de RONO. Het ging mis toen H3 ook s avonds ging uitzenden, zoals gebruikelijk in Hilversum werden niet de juiste beslissingen genomen over de RONO uitzendingen (overigens was het uur 18-19 dus op voorhand door de RONO op H3 een NOS uur, als enige horizontaal op H3 waar we nog Joost en Frits aan te danken hebben). Tegelijk met het besluit H3 uit te breiden naar de avond had de RONO naar H 1 of 2 verplaatst moeten worden, omdat de programmering daar beter bij aansloot. Maar in het Hilversumse worden veel beslissingen genomen die slecht zijn voor het publiek, omdat andere belangen een grotere rol spelen. Ik heb zelf in 73 - 74 voor de RONO gewerkt, vanuit Studio Enschede, ook met programma's die via het hele netwerk werden uitgezonden, op AM en FM. Ik geef toe dat het gebruik van de H3 zender Markelo waarschijnlijk veel extra luisteraars opleverde, maar het bleef een vreemd verhaal. Ik heb ook wel eens aan de leiding voorgesteld de programma's kwa vormgeving meer in de lijn van een popzender te maken, maar daar hadden ze natuurlijk geen oor naar. Zelf maakte ik mijn programma's wat vlotter met wat tussen muziekjes, bumpertjes etc. Dat viel wel op, maar had bij de wat oudere club geen navolging. Overigens was de RONO hooguit voor half Gelderland daar er geen ontvangst was buiten de Achterhoek. Het bereik van de zender Markelo, AM was er al helemaal niet voor GLD. Later kwam het zgn FM-D, regionaal ingedeeld, daar zat Radio 1 ?? op, met de gedeelde zendtijd met de regionale omroepen, en de bekende 2 minuten regionieuws per uur. Radio 1 zat toen ook op landelijk AM.
 2. Daarom moet 1584 gewoon met 1 kW worden uitgegeven, ergo, had gewoon verlengd moeten worden. Onzinnig en Schandalig.
 3. 10 kW op papier, volgens mij gaat die Sloveen veel harder. Er zijn flink wat stations die de kans grijpen nu de MG wat leger wordt om eens flink door te stoken. Ik heb zelf ook last van een zender )Asian format' uit London op 1584, die opeens veel harder gaat.
 4. Die testuitzendingen waren volgens mij er alleen maar om de frequentie niet kwijt te raken en de overdracht naar Talpa voor radio 10 te regelen. Ze moesten wel, want ik had een handhavingsverzoek ingediend. Immers bij mij was de 828 (en andere) ingetrokken wegens niet uitzenden, en dan zou Arrow, omdat ze zo lief waren en alles op tijd betaalden, niet worden ingetrokken. Ook voor overdracht moet de frequentie in gebruik zijn.
 5. Zo werkt het niet. Zelfs niet als Caroline heilig wordt verklaard, wat hier en daar al is gebeurd.
 6. Ja, 12.30 Overdag is geen probleem bij middengolf, maar het gaat om s avonds en s nachts. En in de winter is dat al van 16.00 uur tot 10.00 uur.
 7. Mooi verhaal weer Hans over de KleurenTV. Op Aruba kreeg ik foldertjes in handen van Amerikaanse KTV ontvangers, grote kasten mer ronde, boven afgeplatte beeldbuizen, double D. Die moesten we hebben... Ik was zo naïef om te denken dat je met zo'n ding kleur kon zien. Er werd pas ver na 68 op Aruba kleuren TV uitgezonden, terwijl de programmering voor meer dan 80% uit Amerikaanse series bestond, waarvan de meeste ......in kleur waren opegnomen. In de titelrol stond dan ook "Color, where available", niet bij ons dus. De eerste kleuren TV zag ik ook in Amerika, op het vliegveld van Syracuse waar we moesten wachten, stond er een aan, overdag al!! Zag er mooi uit, niet die slechte NTSC kleuren, waarschijnlijk zeer goed afgesteld. In New York een rondleiding door de NBC studio's gehad, kleuren studio's, de camera's heden een half uur nodig om op te warmen voor gebruik, aldus de tekst. We kwamen ook precies in 68 in Nederland, zonder TV, ander systeem op Aruba. En hadden de keuze tussen een kleuren TV, voor 3000 gulden inderdaad, of een nieuwe zwart/wit. Toch maar voor het laatste gekozen, ondanks dat we in Doetinchem ook de Duitse TV konden ontvangen die al veel meer in kleur uitzond. In Engeland zorgde de kleuren TV voor een complete omschakeling van 405 naar 625 lijnen. Lange tijd werd BBC1 en ITV dubbel uitgezonden, 405 in Z/W en 625 in kleur. BBC 2 was de eerste zender in 625 lijnen op de UHF en was dus niet op oude TV"s te zien.
 8. Niks voor jou Juul? Jij heb vast wel talent.....
 9. Deze harde kern is ook de harde kern van de radio idioterie helaas. Er is kennelijk een grote drang tot uitzenden, niet alleen bij deze top van de ijsberg maar ook bij een grote groep, hoe dan ook het lijkt erop dat dit de grond is van het beleid van AT voor de AM om deze alleen maar nog voor kleine zenders beschikbaar te stellen, zodat er druk van de ketel gaat. Geen goed idee, vernietiging van serieuze omroep capaciteit, en de harde kern piraten willen op FM en blijven een probleem.
 10. Nou Piet, nu heb je zelf frequenties, AM en DAB en er nog NIETS. 0, NIKS in de lucht. Gode zij dank hebben wij dus niet samengewerkt, mijn frequenties AM en DAB zijn gewoon WEL in de lucht volgens de regels. Dus dat bashen van mij in verleden en heden door jou kan nu in een ander daglicht. Dat ik nergens voor open stond is een leugen, we hebben uitgebreid gesproken, maar bij AT maak je mij zwart en zit je als een aasgier achter mijn frequenties aan. Dat kwijtraken heeft daar dus geen bal mee te maken, maar met de idioterie bij EZ. Andere vergunninghouders piepen tegen mij dat ze DAB niet meer kunnen opbrengen maar zeggen niets tegen AT en lopen straks vast. Ik doe mijn bek open en wordt natuurlijk gestraft, zo gaat dat.
 11. Dat is het probleem. Waar is het idioten filter. In UK moet je ook voor kleine zenders aangeven wat je programmering, doelgroep etc is, en aantonen dat je in staat bent het programma te maken en technisch kan realiseren. Community Radio, 50 W draaggolf EMRP, meestal niet meer. Uitzonderingen zijn mogelijk zoals Caroline met 1 kW, maar zij zitten ook vast aan het opgegeven progr.soort, Album Music. Geen speeltuin dus aldaar, maar voor serieuze hobbyisten, meer dan het in de lucht brengen van een zender, is ruimte. (Je wilt niet weten wat voor mafketels ik allemaal aan de lijn heb gehad die mn frequenties wilden gebruiken, maar toen werkte het filter, bij AT niet.)
 12. De start hangt vooral af van de ingangsdatum vergunning. Als er nog een site ontwikkeld moet worden kan het wat langer duren, hoewel, je huurt en kraan, rijdt die in het weiland, legt het kopernetwerk uit en je bent in business. In NL heb je daar niet eens vergunningen voor nodig tot 4 kW, de bouwvergunning kan dan vanaf dat moment worden aangevraagd in overleg met gemeente. Hoe het in UK is weet ik niet.
 13. Niet bij AT-EZ/Telecom, hebben al velen geprobeerd.
 14. Er is al een site en mast, (Ross Revenge) dan kan het snel gaan, er is nog wel ergens een zender van en paar 100 W, en dan ben je alvast in de lucht. E is een nieuwe zender besteld, verstandig, want 24/7 gebruik kost wel wat stroom, en dan wil je een efficiënte zender.
 15. Peter Chicago heeft het binnen en paar dagen in de lucht. Ik ben benieuwd wat we horen en of we het ook hier kunnen horen. s Avonds zit er een sterke zender overheen, ik dacht uit Servie.