Spring naar bijdragen

ruudam

Leden
 • Aantal bijdragen

  1104
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

288 Excellent

Over ruudam

 • Rang
  Expert
 1. Hans Knot: Ja zuster nee zuster ten einde in 1968

  Hollandse zuinigheid om de Ampex banden (2 inch, quadruplex) her te gebruiken en dus te wissen. Vreemde technische beslissing ook omdat zo'n uitzendband flink te lijden had gehad in de montage. Veel heen en weer spoelen en telkens opnieuw opnemen tot het goed is. Dat de banden duur waren geloof ik graag, ze waren niet te tillen, heb nog pijn in m'n armen bij wijze van spreken van het sjouwen met die dingen. Wat er van JZNZ bewaard is gebleven zijn met name de film instarts. Sommige delen werden op locatie opgenomen, en dat was op 16 mm film met geluid op band. Film kan niet gewist worden en het is gelukkig niet weggegooid.
 2. Radio Caroline op 648 kHz

  Slovenie heeft 648 altijd al gehad, maar die was vrijwel onbruikbaar door BBC WS. Ze zaten zeer sterk op 918, met een goed klinkende Harris zender. Maar nu 648 behoorlijk stil is zijn ze overgeschakeld naar deze lagere frequentie vanwege de veel betere grondgolf. Dat dit een groot verschil maakt blijkt uit het feit dat ik in 1962 op de zandgronden van Schoorl wel 746 maar niet 1007, met even sterke zenders kon ontvangen op mijn kristal ontvangertje. (Maar wel heel zacht 1562)
 3. Radio Caroline op 648 kHz

  Vermogens moet je altijd een vraagteken bij zetten. Zo luisterde ik jarenlang ook naar een 200 W zendertje op 1557, leuk programma, en kon m zelfs tot Nijmegen op de autoradio ontvangen. Later bleek het gewoon 1 kW te zijn, Ray Anderson gaf het volmondig toe, ergo hij bood mij de zender aan want inmiddels had ik zelf 1557. Helaas was de zender niet compleet. Op 1584 huisr nu een Engelse zender, Panjab, die 500 W zou moeten zijn, ging van 300 naar 500 W. Niet dramatisch dus, maar opeens dwars tot voor kort door mijn 1584. Ik weet zeker dat het veel meer is, misschien wel 2 kW. BBC Nottingham (de BBC vertrouw ik meer dan de ILR stations) met 1 kW waar ik nooit echt een probleem mee had, is helemaal weggedrukt. Het meest spectaculaire was een tijdelijke vergunning voor Red Sands fort. Mocht maar 1 W zijn, maar was 300 Watt!
 4. Extra AM op noodstroom generator

  Ik heb de boeren daar nooit over horen klagen, dus volgens mij niet
 5. Giel Beelen 'breekt in' tijdens uitzending 3FM

  Ja Juul, puberale radio waar de ether strak van staat, (doelgroep - adverteerders) aan "ons soort" mensen is het allemaal niet besteed, wij worden geacht niet meer te luisteren, in werkelijkheid zijn het juist de jongeren die minder luisteren, dus wie luistert er eigenlijk nog nu en straks. Nu ik zelf de lucht uit ben geflikkerd weet ik niet meer waar ik naar moet luisteren, Radio 1, maar van de hele dag wordt je wel melig. Sublime is nog aardig, maar vreemde radio omgeving - vormgeving en dergelijke, zoals nieuwsaankondigen in het Engels?? Radio 4 dan maar, mooie muziek vaak, maar de hele dag? De rest trek ik niet, Radio M is redelijk, maar veel gelul, en wat doen die rare NL-talige hit plaatjes daar toch? Dan heeft iemand zitten slapen, gebeurd wel meer bij NPO (toch effe zelf flauw wezen)
 6. Giel Beelen 'breekt in' tijdens uitzending 3FM

  Als hij van oude wachtwoorden gebruik heeft gemaakt is het wat flauw en erg gemakkelijk. Je kan moeilijk bij telkens als iemand weggaat alle wachtwoorden weer veranderen, het is zo iets als inbreken bij je oude werkgever omdat je de sleutels nog niet heb ingeleverd. Het probleem van Veronica is het muziekformat, kopie van Z100 in NY, en dat werkt hier niet. Ik denk dat een Giel Beelen, een beetje passe, ook niet gaat helpen.
 7. Radio Caroline op 648 kHz

  Hangt er van af hoever de zender van de kust komt, en hoever jij bent van de kust. Het is maar 1 kW, maar je kan er een eind mee komen. Overdag is in de winter maar kort hoor......
 8. Radio Caroline op 648 kHz

  Dat is Slovenie, dia na het uitzetten van de sterke 918 zender nu vol gaat op 648. Vergeet Caroline 648 dus maar, aan de kust misschien wat grondgolf overdag.
 9. Yaesu FRG-7700

  Als de LG zwak is kan de oorzaak de band schakelaar zijn. Hoe lager de frequentie hoe sneller een slecht contact tot problemen leidt. Kan zijn dat de ontvanger weinig op de lage frequenties is gebruikt, waardoor de contacten wat geoxideerd zijn.
 10. De wijzerplaat kent alleen frequenties, geen stationsnamen, zoals gebruikelijk bij tropenontvangers. Elke kg keuze had een eigen kleur, waardoor het een redelijk kleurig beeld gaf, de omroep meter banden zijn aangegeven (uiteraard staat de 22 meter er niet op, maar kon je wel ontvangen.) De radio had ook fijnafstemming op een apart stukje en wijzertje van de schaal. Op de kg luisterden we naar de Wereldomroep in de 25 meter band, rechtstreeks uit Lopik.
 11. Ja leuk, de radio uit je jeugd. De radio die mijn ouders in 1957 kochten op Aruba heb ik nog steeds. En dat is een collectors item, Blaupunkt Salvador. Een tropenradio in een uitvoering die ik nog nergens op internet ben tegengekomen. 1 x MG en 5 x KG, van 120 tot 11 meter band. Gaf geweldig geluid, mede omdat er op Aruba en de regio "breed" werd uitgezonden. Staat op zolder, kan er even niet bij dus geen foto's.
 12. De Flevo KG zend locatie

  Nee, ledverlichting, vooral de strings met aparte voeding kunnen veel ellende veroorzaken. Ik heb dat meegemaakt met een winkeltje bij mij om de hoek die zo ongeveer alle AM banden platgooide. Op eens was de storing weg en bleek die string niet aan te staan, later zetten ze m toch weer aan en was er vrijwel niets te horen op de AM radio, toch zeker 50 meter verder op. Met een zakradiootje er naar toe gestapt en aangetoond dat zij de oorzaak waren, ze keken verbaasd maar waren wel overtuigd. Sindsdien niet meer aangezet en kan ik weer luisteren. Opvallend was dat in een andere etalage nog een string hing en die was helemaal stil, zelfs met de radio op een meter afstand. Kortom, een verkeerde combinatie van voeding en string. In een andere nieuwsgroep werd uitgelegd dat de voedingen icm met leds heel veel ellende kunnen veroorzaken als het niet goed is aangepast. De moraal is dus dat je niet zomaar een losse voeding van bvb een andere led aan kan sluiten op ledverlichting.
 13. De Flevo KG zend locatie

  De meeste (auto)radioos hebben nog wel AM, en bij mij thuis worden de AM banden gek genoeg steeds schoner. Komt ondermeer doordat desk top computers vervangen zijn door laptops en natuurlijk smart phones, dat scheelt enorm. Alleen led verlichting wil nog wl eens veel storing veroorzaken als dat verkeerd wordt aangesloten. MG kan dus nog wel degelijk bruikbaar zijn, niet voor grote mainstream zenders, zelfs niet voor bvb een Radio 10 dat ondanks de status als oldies zenders zich met (slechte) eigentijdse muziek zich op de doelgroep (20-49) richt, maar wel voor doelgroep zenders als religie en zelfs echte oldies zenders. Als je de kosten maar laag hoort, dus geen honderden kW's maar hooguit enkele tientallen. En uiteraard tegelijk een internet stream in de lucht brengt. LPAM heeft geen zin voor de luisteraar, maar is leuk op de hogere frequenties, boven 1100 kHz bvb. Zoveel vraag zal er niet zijn voor meer landelijk dus is er met de 675, 747, 828 en 1008 genoeg aanbod.
 14. Rick van Velthuysen: ‘Het radiolandschap gaat radicaal veranderen'

  "Formatradio werd ondertussen een studie en steeds verfijnder, zodat het uiteindelijk alles onder controle kreeg, zodanig dat luisteren naar de radio té voorspelbaar werd en het wordt nu juist weer eens tijd om luisteraars echt te verrassen en talenten weer het lef te geven om te durven, want lef is dat wat wij nu nodig hebben bij de radio. Geef de radio weer branie en durf, maak het hierdoor relevant en het komt uiteindelijk vanzelf allemaal wel weer goed." Rick van Velthuizen Helemaal mee eens.
 15. 747 seagull?

  En wat dacht je van die zelfmoord aanslagplegers die zo konden horen wat het effect was van hun daden..........(naughty, naughty)
×