Spring naar bijdragen

RobKi

Leden
 • Aantal bijdragen

  26
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Waardering in de gemeenschap

34 Excellent

Over RobKi

 • Rang
  Lid

Profielinformatie

 • Geslacht
  Male
 • Woonplaats
  Maastricht
 • Interesses
  Radio. Journalistiek. Taalwetenschap. Rails.

Contactmethoden

 • Website
  http://www.robkievit.nl/
 • Twitter
  @radioAugias
 1. War of the worlds promo

  Ja, War of the Worlds op Hilversum Eén. Toen had ik weer even dat gevoel van 'Veronica zal Hilversum wel eens een poepie laten ruiken.' Terzijde: in deze promo wordt de aansporing 'Luister, en huiver' uitgesproken door Lex. Een historische link naar Joost den Draaijer, want die gebruikte deze uitdrukking ook regelmatig. Eigenlijk ken ik die zegswijze verder nergens van. Of is het iets uit de oude Nederlandse literatuur?
 2. Filler titel

  Bedankt voor dat Maskers-nummer, Juul. Er zitten een paar van die frases in, van die melodietjes die heel erg diep in mijn achterhoofd zitten, en die ik gedachteloos tussen mijn tanden door fluit als ik een ingewikkeld technisch probleem probeer op te lossen. (Hoe steek ik deze bout door dat gat als er geen ruimte achter zit - dat soort dingen.) Ergens wist ik wel dat deze nootjes door Veronica in mijn brein waren geplant, maar - in tegenstelling tot andere melodietjes - was ik me daarvan niet meer bewust en heb ik er dus nooit naar gezocht. Bij mij gaat Wade in the water trouwens nu in de map Jazz, submap IsDitWelJazz, want die Maskers spelen geweldig vrij en zoekend in dit nummer. Top, dank.
 3. Plaatjes waar doorheen wordt gepraat

  Ja, en er werd indertijd zelfs door andere DJs op de radio over gepraat: wie van ons kan er goed plaatjes "inspreken"? Want dat was een tijdje de vakterm voor het volpraten van het intro. Overigens moet ik bekennen dat ik het ook wel eens heb gedaan, en dat het lekker is als het lukt om precies te stoppen voordat de zanger(es) begint. Maar voor de luisteraar is het niet altijd een genoegen.
 4. Hoe angstaanjagend zijn de huidige nieuwsvormgevingen

  Wat ik nog weet: De moord op Robert Kennedy, presidentskandidaat in de VS, werd op Veronica gemeld in een extra lang nieuwsbulletin, op het gewone tijdstip aan het einde van het uur, ergens in de ochtend. Wie de nieuwslezer van dienst was op die zesde juni 1968 weet ik niet meer. Wat de vormgeving betreft: het eerste, lange, bericht over Kennedy, werd niet afgesloten met het gebruikelijke piepje (ti-ti-ti-ti - de letter V in morse), maar met de laatste maten op piano van Lady Madonna van de Beatles. Een paar seconden stilte, en daarna kwamen nog een paar gewone berichten en het weer, afgesloten met de toenmalige slotklap. Ik weet niet meer of dat toen al Frank Shacksfield was, of de pianonootjes van Count Basie. Voor Veronica, waar de nieuwsvormgeving in beton was gegoten, was dit een dramatische afwijking van het gewone. Ik kan Lady Madonna niet meer horen zonder aan dat moment te denken.
 5. En daar hoor ik na tweeënhalve minuut weer de slagzin 'het was radio, het is radio, en het zal ook altijd radio blijven'. Helemaal mee eens. Waar komt die slagzin vandaan? Waarom was die regelmatig te horen op Veronica? Misschien is de (kleine) geschiedenis van die zin al ergens beschreven, maar dat weet ik dan niet. Overigens is dit een prachtige, rare, editie van de ABTT. Indertijd gemist (proefwerken, examens). Een soort van Genootschap Radiojingles en Tunes 'avant la lettre'. Heerlijk.
 6. RNW: afscheid van de Eurohit-40 (2012)

  Vijf jaar geleden presenteerde Tim Fisher een afscheidseditie van de Eurohit-40 op Radio Netherlands - de Engelse dienst van de Wereldomroep. Voor één keer geen actueel Europees hit-overzicht, maar vijfenzestig jaar Nederlandse popmuziek in vijftien minuten, van Eddie Christiani tot Gers Pardoel. Uitgezonden op 29 juni 2012 per kortegolf naar "de zendrichtingen" Noord-Amerika, Azië, Afrika, en Europa. Voor die laatste uitzenddag had de distributieafdeling van de Wereldomroep - op eigen initiatief - nog allerlei zendfrequenties gereactiveerd die al lang waren stilgelegd. Zo ging dat indertijd, en als producer van die laatste dag van de Engelse uitzendingen ben ik ze er nog steeds dankbaar voor. Hier is de show van Tim: Tim Fisher Farewell Show 28Mb mp3 15:00
 7. Geboren in de 60s dan hoor je thuis in de verloren generatie.

  De vlag dekt de lading bovendien niet. Het stuk gaat over de generatie geboren tussen 1955 en 1970. De grenzen van zo'n generatiegroep zijn vrij willekeurig getrokken door de bedenker van deze indeling, professor Henk Becker. Neem je andere jaartallen, bijvoorbeeld 1950 - 1965, dan krijg je een heel ander beeld, terwijl er toch grotendeels dezelfde mensen in zitten. Dat is niet mijn kritiek, maar die van echte sociologen, zie: Profiel van Henk Becker (geen familie van Eddie, om on-topic te blijven). Afijn, het AD heeft er weer een luchtige pagina mee gevuld voor de ontspannen krantenlezer, met een leuk enquêtetje erbij. Iedereen blij. Zeg ik dan maar. PS: ben zelf uit 1956, en voel me helemaal niet maatschappelijk/economisch verloren of nix.
 8. What's New Radio Nederland Wereld Omroep april 1976

  Ja Franki, de Eurohit-40 zijn we niet vergeten. Ik heb er een afzonderlijk draadje voor geopend: https://www.internetradiocafe.nl/topic/45960-eurohit-40-op-radio-nederland-wereldomroep/
 9. Eurohit-40 op Radio Nederland Wereldomroep

  In een ander draadje werd een vraag gesteld over de Eurohit-40 van de Wereldomroep. Nee, de Eurohit-40 van de Wereldomroep zijn we nog niet vergeten, hoor. Hier is het jaaroverzicht uit december 2009. Twee uur internationale hitradio met Tim Fisher, productie: Martin en Jos, Ad Roland Media. Om precies te zijn, 1:57'21". https://www.mediafire.com/?149iuenuz3koxhb Iedere week maand mocht Tim zich afzonderen in een kamertje om het script te schrijven. Zijn presentatieteksten zitten vol prachtige vondsten voor de goede verstaander - evenals zijn dagelijkse conversatie. De man is een wandelend Engels-Nederlands cryptogram en een onovertroffen kenner van het Eurovisie-gebeuren. Tim zit op Twitter https://twitter.com/EuroHit40 . Veel luisterplezier!
 10. jingels drie in één veronica

  3-in-1 is mij vooral bijgebleven door de jingles met stukjes van Yes van de LP Time and a Word, uit het nummer Everydays: loom stukje met violen, en hihat-ratel met bas-slagen. Hoorde die jingles laatst nog bij Tineke op Radio 5.
 11. What's New Radio Nederland Wereld Omroep april 1976

  Bedankt voor de upload, Alex. Detail: indertijd, 1976, stond de W van Wereldomroep nog niet in het logo van Radio Netherlands. De wereldbol met RNW dateert uit 2006, de Joop Daalmeijer-periode van RNW. Dit is de oude bol:
 12. Eddy Startz en The Happy Station

  Die gemengde gevoelens over B&G herken ik wel, Juul. Ze hebben (gelukkig) het grootste deel van het RNW-archief onder hun hoede genomen, maar ik krijg wel de indruk dat ze niet weten waar ze moeten beginnen omdat het zo'n enorme rijstebrijberg is. Bas Agterberg (een van de auteurs van dat Startz-verhaal) vertelde dat onlangs op dat symposium in Amsterdam; hij richt zich eerst maar op de vroegste tijd van RNW. De digitale catalogus van het archief is ook overgedragen aan B&G en staat daar ergens op een harde schijf - maar de terzake kundige medewerker is vertrokken, en waar is die catalogus nu... Oud RNW-beeldmateriaal is, tegen hoge kosten, met een meer-dan-broadcast-kwaliteit gesampeld, waar B&G nu niet mee uit de voeten kan, en ze willen alles opnieuw met een lagere! sample-rate digitaliseren, hoorde ik ook in Amsterdam. Je hoort mij zuchten. Persoonlijk begonnen mijn gemengde gevoelens toen ik B&G kort na de opening als bezoeker bekeek, en wel twintig oude radiotoestellen kon bekijken, maar nergens kon vinden wanneer de Nederlandse radio begon, en waar, en waarom, en hoe. Had ik anders aangepakt. Maar ik heb wel vertrouwen in hun vermogen om archieven te bewaren. Nu de rest nog.
 13. Eddy Startz en The Happy Station

  Ja, tegenwoordig is dat soort radio niet meer voorstelbaar, maar indertijd was Happy Station van onschatbare waarde voor het wereldwijd scheppen van goodwill voor Nederland. Eddie Startz was daar de belichaming van. Het door MikeBr geciteerde artikel zegt tegen het einde: Startz moet tot zijn spijt in 1970 stoppen, maar The Happy Station werd met andere presentatoren voortgezet tot 1995. Waarom worden die namen niet even genoemd? Ere wie ere toekomt: die andere presentatoren waren achtereenvolgens Tom Meijer en Jonathan Groubert. Beiden wisten de wereldwijde luisteraars te betrekken bij Nederland op hun eigen eigentijdse manier, anders dan Startz, maar net zo goed effectief. Wou ik maar even gezegd hebben.
 14. Engelse promo Radio Netherlands

  De muziekafdeling van Radio Nederland Wereldomroep maakte jarenlang klassieke-muziekprogramma's die wekelijks op CD werden rondgestuurd aan radiostations over de hele wereld. Een stukje Nederland-promotie, onder de titel Live at the Concertgebouw, uiteraard gepresenteerd in het Engels. In het pakket dat de radiostations kregen, zat ook altijd een promo voor Radio Netherlands Worldwide, omstreeks 2009 ingesproken door de presentator van deze shows, Hans Haffmans van Radio 4: https://www.mediafire.com/?k7os7g85425ftoc
 15. Ik stop met zippyshare

  * Ja, voor het uploaden zijn een paar stappen nodig. Als je eenmaal een (gratis) account hebt aangemaakt - mailadres en wachtwoord zijn genoeg - dan kun je files uploaden naar "Spaces", dat klinkt eindeloos, maar het zijn gewoon mappen met een link die je kan delen op forums enzovoorts. Met een gratis account kun je op Hightail max. 250MB kwijt, ruwweg een uur of vier aan mp3's op 128kbps. Dat is dan wel weer een minpuntje. * Het downloaden werkt zo: De link naar zo'n "Space" werkt ook voor kijkers zonder Hightail-account; de files zijn downloadbaar. https://spaces.hightail.com/space/TI4abGT0iX
×