Spring naar bijdragen

RobKi

Leden
 • Aantal bijdragen

  37
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Alles door RobKi geplaatst

 1. De Flevo KG zend locatie

  De allerlaatste stap van het aanleveren van het signaal is dan toch een D/A-converter? En die doet het ook gewoon als het web stuk is.
 2. Halbe Zijlstra...

  Heren, heren. Even terug naar Halbe Zijlstra en de cultuur. Zoals Juul zei, Ach, ik heb medelijden met Halbe. Je werkt hard voor het beeld van Nederland in het buitenland. De publieke zaak heb je hoog in het vaandel staan. Je weet dat je een bevoorrechte positie hebt als vertegenwoordiger van Nederland, maar je doet hoe dan ook gewoon iedere dag je best. En dan ineens wordt dat werk je uit handen geslagen, om politieke redenen. Zo voelden honderden RNW-medewerkers (incl. ondergetekende) zich in 2012, toen Halbe Zijlstra zijn bezuinigingen losliet op cultureel Nederland en Radio Nederland Wereldomroep, en zo voelt Halbe Zijlstra zich nu zelf. Zielig voor hem. Maar er zit - voor mijn gevoel in ieder geval - ook iets van rechtvaardigheid in. Overigens was staatssecretaris Halbe Zijlstra intertijd niet meer dan een slaafse uitvoerder van het coalitieakkoord van Rutte-I, waarin gedoogpartij PVV akkoord was gegaan met CDA-bezuinigingen op de sociale zekerheid, in ruil voor een PVV-bezuiniging op de door Wilders en Bosma gehate Wereldomroep. P.S. Wat deed die Jeroen van der Veer daar eigenlijk bij dictator Poetin in z'n weekendhuisje? Shell helpt?
 3. jingle hitbackshow RNI

  Dankjewel weer Hans, voor deze vondst. Wat 'n man, die Quincy Jones. Opvallend op 0'41" en 1'40" dat omhoog-loopje dat ook in Chump Change van Langs de Lijn zit. Dat gebruikte Quincy graag.
 4. Veronica 828 - 2004 -reunie - vervolg 29

  Wederom zeer bedankt, Martin. Ik heb mijn eigen belevenissen aan die week indertijd online gezet (en Juul herinnerde me daar onlangs aan). Wellicht zijn er forumleden die het verhaal nog niet gelezen hadden: http://www.robkievit.nl/portfolio/rommel/rob828.html Bijna dertien jaar geleden alweer... Hartelijke groet Rob
 5. ANP-19760103-1800

  Jos van Ginkel las het bulletin met in zijn linkerhand een sigaret, en in zijn rechterhand de tekst (er zijn foto's van). Als je goed luistert, zijn de pauzes tussen de berichten soms erg lang. Even een trekje na de laatste lettergreep... (5'12" ...of Borkum. -fp-. De Nederlandse kustvaarder...) Het is een wonder dat er nooit een bulletin in brand is gevlogen. Niet alleen een prachtige stem, vind ik; hij had ook een feilloze timing binnen elke zin die hij uitspreekt. Bedankt voor het delen van de audio, Tino.
 6. manke boerenwals

  Wow! Bedankt, Jan.
 7. manke boerenwals

  Mag ik nog wat aanvullen? Even een beetje leoblokhuizen dan. Het stukje van Manke Boerenwals waar Dave overheen praat, is hetzelfde als de openingsmelodie van de Ochtendgymnastiek. Een stukje radiovormgeving (on topic!) dat iedere ochtend live werd gespeeld op Hilversum I (of II, dat veranderde ieder half jaar geloof ik.) De toetsenspeler van Supersister, Robert Jan Stips, speelde die ochtendgymnastiek-tune niet alleen in de Manke Boerenwals (ongeveer 1970). Vele jaren later, in 2013, maakte hij de muziek bij de kinderserie Ferdy de Mier, en daar zit ook een stukje van dezelfde ochtendgymnastiek in. Ik heb ze even alledrie achter elkaar gezet in dit minuutje: http://www.robkievit.nl/listen/Ochtendgymnastiek-3x.mp3 Overigens was Supersister niet alleen met dit deuntje op RNI te horen, maar ook op Veronica, met een a capella gezongen jingle: "Radio-Va-Ronica", op de melodie van 'dona nobis pacem' uit de Supersistersong Radio. De hele Manke Boerenwals vind je op Memories Are New https://robertjanstips.bandcamp.com/merch/m-a-n-memories-are-new-supersister En de Ochtendgymnastiek uit Ferdy de Mier vind je hier https://robertjanstips.bandcamp.com/album/liedjes-van-ferdy-de-mier-1 De echte Ochtendgymnastiek is afkomstig van
 8. manke boerenwals

  In 1971 sliep ik, brave scholier, natuurlijk om twee uur 's nachts, dus dit heb ik indertijd nooit gehoord. Maar ik was toen, en nu nog steeds, een diehard Supersister-fan en liefhebber van Dave Rodgers, met zijn ietwat nasale dictie en Very British woordkeuze. Dus zeer blij met dit leuke fragment van RNI, Hans, bedankt!
 9. Niek van der Bruggen laat auto luisteraar crashen

  Iemand met de titel "Radio Veronica DJ" hoort goeie muziek te draaien en een gesmeerd lopend radioprogramma in elkaar te zetten. Deze idioterie is niet leuk meer. Oh wacht, ik ben erin gelopen. Dit is natuurlijk Fake News van De Speld.
 10. Veronica 828 - 2004 - reunie - vervolg 23

  Bedankt voor al dat werk, Martin! Na de ochtendbulletins gaf ik het nieuws-stokje over aan mijn opvolger, Arend Langenberg. Wat een aardige man was dat! Hij liet me tussendoor nog een een videootje zien waarin hij als leerling-veearts een koe hielp bevallen van een kalfje. Hij was op pad geweest met een vriend die veearts was. En meteen daarna nam hij het stapeltje teksten van me over en leverde een perfect bulletin af, onverstoorbaar ondanks het geroezemoes in de zaal in hotel Laapershoek. Mooie herinneringen.
 11. Veronica 828 - 2004 - reunie - vervolg 22

  Gaston Huysmans, ja, die hoorde in mijn jonge jaren echt bij de zondagmiddag. Niet dat ik een grote fan van 'm was, maar ja, er was weinig anders op de radio op dat tijdstip. Tom Collins was altijd een prettige stem om naar te luisteren, in fraai gevarieerd Nederlands bovendien. En de altijd vrolijke Eddy Becker hoorde onverbrekelijk bij mijn ochtenden. Ik was altijd uren voor schooltijd al wakker en luisterde dan in pyjama naar de radio (zachtjes). Herinner me nog dat ik die jingle met die wekker nooit wou missen. Trouwens leuk om mezelf nog eens terug te horen als nieuwslezer (vooraf aan Ook Goeiemorgen; techniek Gudo Leuven). De 2004-reünie in Hotel Laapershoek staat me nog helder voor de geest, het was gezellig! Bedankt Martin! Groeten, Rob Kievit
 12. War of the worlds promo

  Ja, War of the Worlds op Hilversum Eén. Toen had ik weer even dat gevoel van 'Veronica zal Hilversum wel eens een poepie laten ruiken.' Terzijde: in deze promo wordt de aansporing 'Luister, en huiver' uitgesproken door Lex. Een historische link naar Joost den Draaijer, want die gebruikte deze uitdrukking ook regelmatig. Eigenlijk ken ik die zegswijze verder nergens van. Of is het iets uit de oude Nederlandse literatuur?
 13. Filler titel

  Bedankt voor dat Maskers-nummer, Juul. Er zitten een paar van die frases in, van die melodietjes die heel erg diep in mijn achterhoofd zitten, en die ik gedachteloos tussen mijn tanden door fluit als ik een ingewikkeld technisch probleem probeer op te lossen. (Hoe steek ik deze bout door dat gat als er geen ruimte achter zit - dat soort dingen.) Ergens wist ik wel dat deze nootjes door Veronica in mijn brein waren geplant, maar - in tegenstelling tot andere melodietjes - was ik me daarvan niet meer bewust en heb ik er dus nooit naar gezocht. Bij mij gaat Wade in the water trouwens nu in de map Jazz, submap IsDitWelJazz, want die Maskers spelen geweldig vrij en zoekend in dit nummer. Top, dank.
 14. Plaatjes waar doorheen wordt gepraat

  Ja, en er werd indertijd zelfs door andere DJs op de radio over gepraat: wie van ons kan er goed plaatjes "inspreken"? Want dat was een tijdje de vakterm voor het volpraten van het intro. Overigens moet ik bekennen dat ik het ook wel eens heb gedaan, en dat het lekker is als het lukt om precies te stoppen voordat de zanger(es) begint. Maar voor de luisteraar is het niet altijd een genoegen.
 15. Hoe angstaanjagend zijn de huidige nieuwsvormgevingen

  Wat ik nog weet: De moord op Robert Kennedy, presidentskandidaat in de VS, werd op Veronica gemeld in een extra lang nieuwsbulletin, op het gewone tijdstip aan het einde van het uur, ergens in de ochtend. Wie de nieuwslezer van dienst was op die zesde juni 1968 weet ik niet meer. Wat de vormgeving betreft: het eerste, lange, bericht over Kennedy, werd niet afgesloten met het gebruikelijke piepje (ti-ti-ti-ti - de letter V in morse), maar met de laatste maten op piano van Lady Madonna van de Beatles. Een paar seconden stilte, en daarna kwamen nog een paar gewone berichten en het weer, afgesloten met de toenmalige slotklap. Ik weet niet meer of dat toen al Frank Shacksfield was, of de pianonootjes van Count Basie. Voor Veronica, waar de nieuwsvormgeving in beton was gegoten, was dit een dramatische afwijking van het gewone. Ik kan Lady Madonna niet meer horen zonder aan dat moment te denken.
 16. En daar hoor ik na tweeënhalve minuut weer de slagzin 'het was radio, het is radio, en het zal ook altijd radio blijven'. Helemaal mee eens. Waar komt die slagzin vandaan? Waarom was die regelmatig te horen op Veronica? Misschien is de (kleine) geschiedenis van die zin al ergens beschreven, maar dat weet ik dan niet. Overigens is dit een prachtige, rare, editie van de ABTT. Indertijd gemist (proefwerken, examens). Een soort van Genootschap Radiojingles en Tunes 'avant la lettre'. Heerlijk.
 17. RNW: afscheid van de Eurohit-40 (2012)

  Vijf jaar geleden presenteerde Tim Fisher een afscheidseditie van de Eurohit-40 op Radio Netherlands - de Engelse dienst van de Wereldomroep. Voor één keer geen actueel Europees hit-overzicht, maar vijfenzestig jaar Nederlandse popmuziek in vijftien minuten, van Eddie Christiani tot Gers Pardoel. Uitgezonden op 29 juni 2012 per kortegolf naar "de zendrichtingen" Noord-Amerika, Azië, Afrika, en Europa. Voor die laatste uitzenddag had de distributieafdeling van de Wereldomroep - op eigen initiatief - nog allerlei zendfrequenties gereactiveerd die al lang waren stilgelegd. Zo ging dat indertijd, en als producer van die laatste dag van de Engelse uitzendingen ben ik ze er nog steeds dankbaar voor. Hier is de show van Tim: Tim Fisher Farewell Show 28Mb mp3 15:00
 18. Geboren in de 60s dan hoor je thuis in de verloren generatie.

  De vlag dekt de lading bovendien niet. Het stuk gaat over de generatie geboren tussen 1955 en 1970. De grenzen van zo'n generatiegroep zijn vrij willekeurig getrokken door de bedenker van deze indeling, professor Henk Becker. Neem je andere jaartallen, bijvoorbeeld 1950 - 1965, dan krijg je een heel ander beeld, terwijl er toch grotendeels dezelfde mensen in zitten. Dat is niet mijn kritiek, maar die van echte sociologen, zie: Profiel van Henk Becker (geen familie van Eddie, om on-topic te blijven). Afijn, het AD heeft er weer een luchtige pagina mee gevuld voor de ontspannen krantenlezer, met een leuk enquêtetje erbij. Iedereen blij. Zeg ik dan maar. PS: ben zelf uit 1956, en voel me helemaal niet maatschappelijk/economisch verloren of nix.
 19. Eurohit-40 op Radio Nederland Wereldomroep

  In een ander draadje werd een vraag gesteld over de Eurohit-40 van de Wereldomroep. Nee, de Eurohit-40 van de Wereldomroep zijn we nog niet vergeten, hoor. Hier is het jaaroverzicht uit december 2009. Twee uur internationale hitradio met Tim Fisher, productie: Martin en Jos, Ad Roland Media. Om precies te zijn, 1:57'21". https://www.mediafire.com/?149iuenuz3koxhb Iedere week maand mocht Tim zich afzonderen in een kamertje om het script te schrijven. Zijn presentatieteksten zitten vol prachtige vondsten voor de goede verstaander - evenals zijn dagelijkse conversatie. De man is een wandelend Engels-Nederlands cryptogram en een onovertroffen kenner van het Eurovisie-gebeuren. Tim zit op Twitter https://twitter.com/EuroHit40 . Veel luisterplezier!
 20. What's New Radio Nederland Wereld Omroep april 1976

  Ja Franki, de Eurohit-40 zijn we niet vergeten. Ik heb er een afzonderlijk draadje voor geopend: https://www.internetradiocafe.nl/topic/45960-eurohit-40-op-radio-nederland-wereldomroep/
 21. jingels drie in één veronica

  3-in-1 is mij vooral bijgebleven door de jingles met stukjes van Yes van de LP Time and a Word, uit het nummer Everydays: loom stukje met violen, en hihat-ratel met bas-slagen. Hoorde die jingles laatst nog bij Tineke op Radio 5.
 22. What's New Radio Nederland Wereld Omroep april 1976

  Bedankt voor de upload, Alex. Detail: indertijd, 1976, stond de W van Wereldomroep nog niet in het logo van Radio Netherlands. De wereldbol met RNW dateert uit 2006, de Joop Daalmeijer-periode van RNW. Dit is de oude bol:
 23. Eddy Startz en The Happy Station

  Die gemengde gevoelens over B&G herken ik wel, Juul. Ze hebben (gelukkig) het grootste deel van het RNW-archief onder hun hoede genomen, maar ik krijg wel de indruk dat ze niet weten waar ze moeten beginnen omdat het zo'n enorme rijstebrijberg is. Bas Agterberg (een van de auteurs van dat Startz-verhaal) vertelde dat onlangs op dat symposium in Amsterdam; hij richt zich eerst maar op de vroegste tijd van RNW. De digitale catalogus van het archief is ook overgedragen aan B&G en staat daar ergens op een harde schijf - maar de terzake kundige medewerker is vertrokken, en waar is die catalogus nu... Oud RNW-beeldmateriaal is, tegen hoge kosten, met een meer-dan-broadcast-kwaliteit gesampeld, waar B&G nu niet mee uit de voeten kan, en ze willen alles opnieuw met een lagere! sample-rate digitaliseren, hoorde ik ook in Amsterdam. Je hoort mij zuchten. Persoonlijk begonnen mijn gemengde gevoelens toen ik B&G kort na de opening als bezoeker bekeek, en wel twintig oude radiotoestellen kon bekijken, maar nergens kon vinden wanneer de Nederlandse radio begon, en waar, en waarom, en hoe. Had ik anders aangepakt. Maar ik heb wel vertrouwen in hun vermogen om archieven te bewaren. Nu de rest nog.
 24. Eddy Startz en The Happy Station

  Ja, tegenwoordig is dat soort radio niet meer voorstelbaar, maar indertijd was Happy Station van onschatbare waarde voor het wereldwijd scheppen van goodwill voor Nederland. Eddie Startz was daar de belichaming van. Het door MikeBr geciteerde artikel zegt tegen het einde: Startz moet tot zijn spijt in 1970 stoppen, maar The Happy Station werd met andere presentatoren voortgezet tot 1995. Waarom worden die namen niet even genoemd? Ere wie ere toekomt: die andere presentatoren waren achtereenvolgens Tom Meijer en Jonathan Groubert. Beiden wisten de wereldwijde luisteraars te betrekken bij Nederland op hun eigen eigentijdse manier, anders dan Startz, maar net zo goed effectief. Wou ik maar even gezegd hebben.
 25. Engelse promo Radio Netherlands

  De muziekafdeling van Radio Nederland Wereldomroep maakte jarenlang klassieke-muziekprogramma's die wekelijks op CD werden rondgestuurd aan radiostations over de hele wereld. Een stukje Nederland-promotie, onder de titel Live at the Concertgebouw, uiteraard gepresenteerd in het Engels. In het pakket dat de radiostations kregen, zat ook altijd een promo voor Radio Netherlands Worldwide, omstreeks 2009 ingesproken door de presentator van deze shows, Hans Haffmans van Radio 4: https://www.mediafire.com/?k7os7g85425ftoc
×

Belangrijke informatie

Door gebruik te maken van deze site ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden. We hebben cookies op je apparaat geplaatst om de werking van deze website te verbeteren. Je kunt je cookie-instellingen aanpassen. Anders nemen we aan dat je akkoord gaat.